StoryEditor

Vďaka paušálnej dani je krajčírstvo Milena

20.03.2003, 23:00
Podnikanie bolo pre vyučenú krajčírku Milenu Timurovú východiskom z núdze. Po tom, čo prišla o zamestnanie, si dlho nevedela nájsť uplatnenie. "Na úrade práce som sa cítila zle. Vedela som, že viem a chcem šiť," spomína. Rozhodla sa zobrať zodpovednosť za svoju budúcnosť do vlastných rúk. Absolvovala kurz pre začínajúcich podnikateľov a otvorila si malé krajčírstvo. No nebyť paušálnej dane, by, ako povedala pre HN, tento významný životný krok asi neurobila.
Nevyhnutná kontrola nákladov
Paušálna daň je podľa nej výraznou pomocou pre vstup do podnikania, najmä v nie veľmi lukratívnej oblasti služieb. Oslovila ju aj preto, lebo sa, ako hovorí, nerozumie "papierovačkám". Ak by sa aj v legislatíve vyznala, nemá čas sledovať časté zmeny v zákonoch. Chce sa totiž venovať práci, ktorá ju živí a baví a ktorej rozumie. O zvyšný čas sa radšej podelí s vlastnou rodinou. Výhodou je tiež, že nemusí archivovať veľa dokladov. V malej dielničke, ktorá zároveň slúži aj ako skúšobňa i výdajňa zákaziek, by ich ani nebolo kam dať. A na to, aby zaplatila profesionálnu účtovníčku, si krajčírstvo vie len veľmi ťažko zarobiť. Treba zaplatiť nájom, elektriku a kúrenie, ako aj mzdy a odvody za pracovníčky. Krajčírske remeslo si veľmi citlivo musí strážiť výšku nákladov a snažiť sa maximálne zvyšovať produktivitu práce. Už len malé zvýšenie cien za výkony môže i v Bratislave znamenať stratu klientov. Viaceré dielne už preto skrachovali. Na nedostatok práce sa M. Timurová v súčasnosti nemôže sťažovať. No i tak sú mesiace, že zarobí menej ako jej zamestnankyne.
Aj zákazkové šitie
Prevádzku v Bratislave otvorila v októbri 2001. Začínala sama a postupne ako pribúdali objednávky, si k sebe pribrala ďalšie krajčírky. Dnes sú v dielni štyri a okrem rôznych opráv a úprav šiat zvládajú aj dámske i pánske zákazkové šitie. To zaujíma hlavne ľudí, ktorí nemajú konfekčnú veľkosť. A neprichádzajú len z okolitej miestnej časti Ružinov, ale stálych zákazníkov má už krajčírstvo Milena prakticky zo všetkých častí hlavného mesta.
Podľa Mileny Timurovej je na Slovensku veľa nezamestnaných krajčírok. Na jej inzerát sa ich hlásili desiatky, aj z okolia Bratislavy. Vzhľadom na obmedzené priestory nemôže však momentálne nikoho nového do zamestnania prijať. Ako navyše zistila, mladé absolventky škôl sú na trhu práce v nevýhode. Učilištia ich väčšinou nepripravia komplexne na sortiment prác, ktoré by v praxi mali vykonávať.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podnikanie-a-demokracia, menuAlias = podnikanie-a-demokracia, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 12:39