StoryEditor

Pomoc Airbusu opäť tŕňom v oku

27.05.2005, 00:00

Spojené štáty varovali Európsku úniu, že opäť predložia na pôde Svetovej obchodnej organizácie žalobu voči európskemu producentovi lietadiel Airbus, pokiaľ sa obom stranám nepodarí v čo najkratšom čase vyriešiť spor ohľadne dotácií pre európskeho producenta, informovala agentúra Reuters.
"Pokiaľ sa dohoda o ukončení dotácií pre európskeho producenta lietadiel nedosiahne v krátkom čase, opäť sa vrátime na pôdu WTO," uviedol zástupca americkej strany Peter Allgeier v správe, ktorú pripravil pre leteckú komisiu Hornej snemovne reprezentantov.
Výhľady na dosiahnutie dohody sa však neukazujú v dobrom svetle, keďže viaceré štáty EÚ nie sú ochotné pozastaviť finančnú pomoc leteckej spoločnosti Airbus, ktorá je určená na podporu vývoja nového lietadla, upozornil Allgeier.
Spojené štáty uprednostňujú rokovania, avšak sú pripravené vrátiť sa aj na pôdu obchodnej organizácie -- a to hlavne v prípade, ak vlády krajín EÚ schvália Airbusu ďalšiu požadovanú pôžičku vo výške 1,7 miliardy USD na vývoj nového lietadla A350.
"V súčasnosti je to postavené len na rozhodnutí Európanov, či sú pripravení odmietnuť finančnú pomoc a rokovať ďalej, alebo budú skúšať svoje šťatie na pôde WTO," upozornil americký zástupca. Zástupcovia EÚ vo Washingtone k vyjadreniam Allgeiera neposkytli zatiaľ žiadne stanovisko.
Nové lietadlo A350, na ktorého vývoj potrebuje Airbus finančnú pomoc, by malo konkurovať poslednému projektu Boeingu, lietadlu 787 Dreamliner. USA sú však presvedčené, že finančná pomoc zo strany európskych vlád je protiprávna a poskytuje Airbusu výhody, vďaka ktorým bráni Boeingu stať sa najväčším predajcom civilných lietadiel na svete.
Ešte v januári sa Washington a Brusel rozhodli rokovať o probléme mimo pôdy WTO, avšak to sa im nepodarilo ani do posledného termínu stanoveného na apríl. USA súčasne odmietajú argumenty EÚ, že Boeing získava porovnateľné výhody od americkej vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:06