StoryEditor

Lukoil chce podiel v Českej rafinérskej

29.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruský ropný koncern Lukoil chce prevziať 16,33-percentný podiel v spoločnosti Česká rafinérska, ktorá je dcérou Unipetrolu.
Ako včera informovala Česká informační agentura (ČIA), Lukoil rokuje s americkým ropným koncernom ConocoPhillips o kúpe jeho podielu v Českej rafinérskej. Odhadovaná cena je dvesto miliónov dolárov, v prepočte takmer šesť miliárd korún.
Lukoil má vraj záujem aj o sieť čerpacích staníc Jet, ktorých ConocoPhillips v ČR vlastní 43. Firna podľa ruského denníka Vedomosti nevylučuje ani prevzatie aktivít Američanov v ďalších európskych krajinách.
Česká rafinérska vlastní dve najväčšie české rafinérie v Litvínove a v Kralupách nad Vltavou s celkovou kapacitou 8,3 milióna ton ropy ročne. Unipetrol, ktorý sa vlani dostal do rúk poľského PKN Orlen, vlastní v Českej rafinérskej 51 percent. Ďalšími akcionármi sú koncerny ConocoPhillips, Royal Dutch/Shell a ENI, ktoré vlastnia 16,33 percenta každý. ConocoPhillips je s 18-percentným podielom jedným z najväčších akcionárov Lukoilu.
Lukoil vlani vyťažil 90,1 milióna ton ropy a jeho rafinérie spracovali 47,4 milióna ton. Mimo Ruska vlastní napríklad rafinériu v ukrajinskej Odese, bulharskom Burgase a rumunskej Ploiesti. Jeho tržby vlani dosiahli 56,2 miliardy dolárov a čistý zisk 6,44 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 22:16