StoryEditor

Thomson skončil v strate

23.02.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzska spoločnosť Thomson SA sa vlani prepadla do straty 573 miliónov eur. Dôvodom boli náklady na ukončenie výroby klasických televízorov. Na prevádzkovej úrovni však výrobca elektroniky a poskytovateľ služieb mediálnym a filmovým spoločnostiam vykázal zisk. Uviedla to včera agentúra Reuters s odvolaním na správu spoločnosti, porovnateľné údaje za predchádzajúci rok však neposkytla.
Prevádzkový zisk z hlavných mediálnych a zábavných aktivít bol 505 miliónov eur. Prevádzková marža, čiže podiel prevádzkového zisku na tržbách, dosiahla 9,3 percenta. Analytici očakávali v priemere čistú stratu 426 miliónov eur a prevádzkový zisk z hlavných oblastí činnosti zhruba 469 miliónov eur.
Thomson sa práve nachádza v období zmien, v rámci ktorých sa mieni preorientovať z málo ziskovej výroby spotrebnej elektroniky do oblasti poskytovania služieb a vybavenia pre mediálne spoločnosti a filmové štúdiá. V tomto roku spoločnosť očakáva prevádzkovú maržu nad 8,5 percenta. Tržby majú stúpnuť o viac než 8,5 percenta.
Hlavným motorom rastu firmy je mediálna a zábavná divízia, ktorá zahŕňa okrem iného aj výrobu autorských kópií DVD alebo vybavenia pre profesionálne rozhlasové vysielanie. Príjmy tejto divízie vlani dosiahli 5,4 miliardy eur. Príjmy celej spoločnosti sa zvýšili na 5,7 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:39