StoryEditor

Ďalšie víťazstvo akcionárov WorldComu

01.08.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký federálny súd vyslovil predbežný súhlas s návrhom na vyrovnanie sporu medzi bývalými investormi a skrachovanou spoločnosťou WorldCom. V rámci dohody sa bývalý finančný riaditeľ Scott Sullivan bude musieť vzdať úspor na dôchodok, sídla na Floride a ďalších aktív.
Sudkyňa Denise Coteová dala súhlas na vyrovnanie aj s ďalšími dvomi bývalými manažérmi WorldComu Davidom Myersom a Bufordom Yatesom. Spor vyvolala skupina poškodených akcionárov a ich prípadu bol priznaný štatút hromadnej žaloby. Všetci traja manažéri sa priznali k sprenevere a na budúci mesiac by mal súd rozhodnúť o ich vine a treste.
Sullivan bude musieť v rámci vyrovnania predať honosné sídlo s desiatimi spálňami, ktoré pre neho stavebná firma buduje v luxusnom letovisku Boca Raton na Floride. Investori by mali z predaja získať asi päť miliónov dolárov. Sullivan sa vzdá aj peňazí, ktoré zostali na jeho dôchodkovom účte. Ten mal hodnotu milión dolárov, teraz je tam podľa odhadov sotva 200-tisíc. Aktíva účtu totiž tvorili najmä akcie WorldComu a po jeho páde hodnota cenných papierov klesla takmer na nulu.
"Zhabali sme prakticky všetky jeho aktíva," povedal sudkyni právny zástupca žalujúcich Sean Coffey. Zostávajúci dvaja obžalovaní, čiže Myers a Yates, k vyrovnaniu s investormi a ďalšími poškodenými neprispejú ničím, pretože už nemajú žiadny majetok, ktorý by bolo možné na uspokojenie nárokov žalujúcich použiť.
Bývalý šéf WorldComu Bernard Ebbers bol pred dvomi týždňami za veľkej pozornosti médií odsúdený na 25 rokov väzenia. Žaloba mu dokázala, že zorganizoval kolosálny podvod na akcionároch, kvôli čomu WorldCom nakoniec zbankrotoval. Celkové škody sa odhadujú na 11 miliárd dolárov. Ebbers bol nútený vzdať sa prakticky celého zostávajúceho majetku v prospech poškodených akcionárov.
Hlavným žalobcom v prípade WorldCom bol hlavný finančný kontrolór štátu New York Alan Hevesi. Ten uviedol, že sa poškodeným akcionárom a investorom podarilo vo všetkých súdnych sporoch získať viac než šesť miliárd dolárov. To však stále nie je veľa, keď sa vezme do úvahy rozsah sprenevery a stratené miliardy dolárov, o ktoré prišli investori po krachu firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 02:25