StoryEditor

Microsoft odmieta pokutu Európskej komisie

16.02.2006, 23:00
Spoločnosť Microsoft plne dodržiava požiadavky na technickú dokumentáciu, ktoré jej plynú z rozhodnutia Európskej komisie z roku 2004, pričom komisia v snahe čo najrýchlejšie napadnúť dodržiavanie požiadaviek spoločnosťou ignoruje rozhodujúce dôkazy.

Spoločnosť Microsoft plne dodržiava požiadavky na technickú dokumentáciu, ktoré jej plynú z rozhodnutia Európskej komisie z roku 2004, pričom komisia v snahe čo najrýchlejšie napadnúť dodržiavanie požiadaviek spoločnosťou ignoruje rozhodujúce dôkazy, uvádza sa v reakcii, ktorú spoločnosť Microsoft pre Českú republiku a Slovensko poskytla redakcii Hospodárskych novín.
Microsoft vyhovel EK, takže by mu nemala byť vymeraná pokuta dva milióny eur denne.
"Stovky zamestnancov a zmluvných partnerov spoločnosti Microsoft pracovali viac než 30-tisíc hodín na vytvorení vyše 12-tisíc strán podrobných technických dokumentov, na ktoré dnes možno získať licenciu. Microsoft navyše ponúkol držiteľom licencie 500 hodín technickej podpory a sprístupnil na základe referenčnej licencie svoj zdrojový kód týkajúci sa všetkých relevantných technológií," uviedla spoločnosť. Microsoft tiež predložil komisii dve nezávislé odborné správy, ktoré vypracovali profesori z oblasti softvérového systémové inžinierstva zo Spojeného kráľovstva a Nemecka. Profesori skúmali technickú dokumentáciu, ktorú vytvorila spoločnosť Microsoft.

Komisia ignorovala informácie

Podľa Microsoftu komisia ignorovala kľúčové informácie a odoprela spoločnosti riadny proces, v ktorom by sa mohla brániť. "Európska komisia čakala dlhé mesiace, kým oznámila spoločnosti Microsoft, že podľa jej názoru je nevyhnutné vykonať zmeny v technických dokumentoch a následne poskytla spoločnosti len pár týždňov na uskutočnenie rozsiahlych revízií," konštatuje vyhlásenie spoločnosti. Podľa Microsoftu komisia opakovane odmietla jasne definovať svoje požiadavky a obavy.
Odpoveď Microsoftu by mala pomôcť komisii pri rozhodovaní, či bude firmu pokutovať. Microsoft sa zároveň rozhodol uplatniť aj svoje právo ústne sa vyjadriť ešte pred rozhodnutím komisie, uviedla agentúra Reuters.
Komisia ešte v novembri 2005 zistila, že koncern naďalej porušuje jej nariadenia z roku 2004, ktoré mali viesť k náprave pri porušovaní pravidiel hospodárskej súťaže. Vtedy komisia odsúdila Microsoft na pokutu vo výške 497 miliónov eur. Okrem toho vtedy EK požadovala, aby Microsoft sprístupnil konkurencii informácie potrebné pre vývoj softvéru, ktorý umožní zariadeniam, ako je napríklad tlačiareň, aby boli kompatibilné s operačným systémom Windows. Kvôli tomu mal koncern dať k dispozícii zrozumiteľný návod. Nezávislí experti však dodanú dokumentáciu Microsoftu označili za nepoužiteľnú. Následne komisia spoločnosti pohrozila pokutou vo výške až dvoch miliónov eur denne, napísala agentúra AP. Tieto pokuty môžu byť aj retroaktívne, a to od 15. decembra 2005.

Odklad zamietnutý

Softvérový gigant Microsoft nezískal odklad konečného dátumu, ku ktorému bude musieť reagovať na obvinenia Európskej komisie v protimonopolnom konaní. EK žiadosť Microsoftu o predĺženie lehoty na prípravu zamietla a potvrdila predtým stanovený konečný termín 15. februára, ktorý vypršal v stredu o polnoci.
O predĺženie lehoty na prípravu reakcie na námietky EK požiadal Microsoft začiatkom februára. V liste, ktorý právnici spoločnosti poslali komisii, sa sťažovali, že nemajú dostatočný prístup k potrebným dokumentom, a preto nemôžu pripraviť konečnú formuláciu reakcie. Žiadali tiež väčší prístup k záznamom korešpondencie medzi EK a expertmi, ktorú Microsoft vyšetrovali a posudzovali. Ako uviedol Jonathan Todd, EK zamietla aj túto žiadosť Microsoftu.


Spory EÚ, USA a Microsoftu

-- 1990: Federálny úrad USA začal vyšetrovanie možnej tajnej dohody medzi Microsoftom a spoločnosťou IBM
-- 1997: Federálny úrad USA obvinil Microsoft z neférových obchodných praktík
-- 1998: Spoločnosť Sun Microsystems podala v EÚ sťažnosť na Microsoft za jeho neochotu podeliť sa o svojej systémové kódy
-- 2000: Najvyšší súd USA nariadil rozdelenie Microsoftu
-- 2001: Odvolací súd USA zmenil rozhodnutie Najvyššieho súdu, avšak potvrdil, že Microsoft využíva operačný systém Windows na vytláčanie konkurencie z trhu. Microsoft napokon dosiahol s americkou vládou dohodu
-- 2002: Brusel varoval Microsoft, že tvrdo zakročí proti jeho praktikám na európskom trhu
-- 2003: Microsoft urovnal spor so spoločnosťou AOL
-- marec 2004: Rozhovory medzi EÚ a Microsoftom sa skončili neúspešne, EK potrestala spoločnosť pokutou 497,2 milióna eur
-- máj 2005: Microsoft sa dohodol s Európskou komisiou
-- september: Microsoft podal žalobu voči Európskej únii
-- február 2006: Microsoft vyhlásil, že splnil požiadavku EK a pokutu odmieta

Zdroj: BBC, Reuters

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 10:41