StoryEditor

Katrina zasiahla aj americké automobilky

22.09.2005, 00:00

Neúspešný rok pre americké automobilky General Motors Corp. a Ford Motor Co. sa pravdepodobne zmení k ešte horšiemu kvôli hurikánu Katrina. Predaj najziskovejších modelov detroitských automobiliek, športovo-úžitkových vozidiel, klesol už začiatkom tohto roka bez priameho vplyvu dosahov hurikánu Katrina, informovala agentúra Reuters. Avšak zvýšenie cien benzínu na viac než tri doláre za galón po hurikáne Katrina zmenili aj rozhodovanie Američanov pri nákupe nových vozidiel a znížili obľubu športovo-úžitkových vozidiel, ktoré majú vysokú spotrebu benzínu.
Zvyšovanie cien pohonných látok a vysoké straty automobiliek sa stali hlavnými témami summitu producentov vozidiel, ktorý sa začal v utorok v Detroite.
"Predaj športovo-úžitkových vozidiel sa nielen spomaľuje, ale už sa znížil takmer o polovicu," upozornil pozorovateľ Peter DeLorenzo.
Japonskí producenti vozidiel, ktorí investovali miliardy do nových modelov určených pre americký trh, sa budú musieť pravdepodobne tiež zamerať najmä na autá s nižšou spotrebou. Napriek tomu by však dominancia v oblasti malých a stredne veľkých vozidiel spolu so zvyšujúcou sa obľúbenosťou hybridných vozidiel mala ochrániť aktivity japonských automobiliek na americkom automobilovom trhu. Podľa analytika Davida Healyho budú najväčším problémom čeliť najmä Ford a General Motors, ktoré budú z trhu v Severnej Amerike opäť profitovať najskôr v roku 2008. Ich podiel na tomto trhu sa už niekoľko rokov znižuje, avšak analytici sú aj napriek tomu presvedčení, že v blízkej budúcnosti neklesne pod 50-percentnú úroveň. Tento podiel je v ostrom protiklade s minulosťou, keď ešte v roku 1960 americké automobilky vrátane spoločnosti American Motors Corp. kontrolovali takmer 90 percent trhu v USA.
Prognózy niektorých analytikov nie sú práve pozitívne, podľa nich by sa mohli obe automobilky dostať do podobných problémov ako nedávno americké letecké spoločnosti Delta Airlines Inc. a Northwest Airlines Corp., ktoré vyhlásili bankrot a požiadali o ochranu pred veriteľmi. Ich pozíciu dnes najviac ohrozuje japonská automobilka Toyota Motor Corp.
Navyše globalizácia a s ňou spojený vysoký dovoz lacnejších vozidiel zo štátov s lacnou pracovnou silou, a to najmä z Číny a Indie, pre výrobcov vozidiel v USA a odbory znamená, že momentálne nemajú inú možnosť, len sa prikloniť k znižovaniu výrobných nákladov, uviedol šéfekonóm Paul Taylor z Asociácie národných predajcov automobilov.
General Motors v 2. štvrťroku zaznamenal stratu 318 miliónov USD. Obrat automobilky v porovnaní s rovnakým obdobím vlani klesol zo 49,3 na 48,5 miliardy USD. Ford v rovnakom čase dosiahol pokles zisku o 19 percent na 946 miliónov USD, pričom výroba automobilov zaznamenala stratu 245 miliónov USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:44