StoryEditor

Severstaľ ostáva v boji o Arcelor

28.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruský oceliarsky koncern Severstaľ ešte nie je celkom vonku z pretekov o získanie Arceloru. Prezident správnej rady svetovej dvojky na trhu s oceľou Joseph Kinsch uviedol, že keď SeverStaľ predloží ponuku na celý kapitál Arceloru, musí ju správna rada porovnať s tou od konkurenčného Mittal Steelu. "Akcionári rozhodnú," uviedol Kinsch pre denník Figaro. Aj model, ktorý vyvíjal Severstaľ, bol podľa neho dobrý, Mittal však podal lepšiu ponuku.
Keď valné zhromaždenie Arceloru, ktoré sa bude konať 30. júna, na minimálne 50 percent zamietne zmluvu o fúzii so Severstaľou, je táto neplatná, uviedol Kinsch. Inak je Arcelor "zaviazaný dodržať zmluvu a my musíme vyčkať na výsledok ponuky Mittal Steelu".
Arcelor sa pôvodne dohodol na fúzii s tzv. bielym rytierom -- ruskou Severstaľou, ktorému musí podľa zmluvy vyplatiť vyrovnanie v sume 130 miliónov eur. Vlastník ruskej firmy Alexej Mordašov obvinil Arcelor, že si nevypočul vyššiu ponuku Rusov a spoločne s ďalšími ruskými oceliarskymi spoločnosťami uvažuje o podaní novej ponuky na prevzatie.
Ruská vláda reagovala na správu o dohode medzi najväčšími hráčmi na trhu s oceľou s hnevom. "Som veľmi nespokojný s týmto rozhodnutím a nevidím v tom dobrý signál," uviedol ruský minister priemyslu a energetiky Viktor Christenko. "Rusko je medzinárodne neželané," dopĺňa predseda parlamentu Boris Gryslov. Ruské médiá v tejto súvislosti varujú pred politickým napätím.
Podľa objemu produkcie najväčší oceliarsky koncern na svete Mittal Steel a jeho podľa obratu svetovo najväčší rival Arcelor sa chcú zlúčiť a vytvoriť nový gigant s ročnou produkciou 120 miliónov ton ocele a obratom 57 miliárd eur, v prepočte 2,2 bilióna Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:34