StoryEditor

Nová hracia konzola PlayStation 3 príde na trh v novembri

10.05.2006, 00:00

Japonská spoločnosť Sony uvedie v novembri na trhy v Japonsku, Európe a USA novú hraciu konzolu PlayStation 3. Hracia konzola sa na pultoch predajní objaví prvýkrát 11. novembra v Japonsku a vo väčšine ostatných krajín Európy a v USA si ju budú môcť spotrebitelia zakúpiť 17. novembra, napísala agentúra Reuters.
Na trhu v Japonsku sa bude PlayStation predávať za 536 dolárov (59 800 jenov), v Európe za ňu spotrebitelia zaplatia 499 eur (634 dolárov) a na trhu v Severnej Amerike sa bude predávať za 499 dolárov, oznámila spoločnosť. Presnú cenu pre trh vo Veľkej Británii Sony neuviedla, predpokladá však, že podľa súčasných výmenných kurzov sa bude pohybovať okolo 330 libier.

Súboj PlayStation 3 a Xbox 360

Hracia konzola bude dostupná v dvoch verziách. Základná verzia PlayStation 3 bude vybavená 20 gigabytovým pevným diskom a DVD prehrávačom s technológiou Blu-ray. Sony dodá na trh aj verziu so 60-gigabytovým pevným diskom, ktorá sa bude predávať na trhu v USA za 599 dolárov.
Analytik Michael Pachter zo spoločnosti Wedbush uviedol, že cena je konkurencieschopná. "Je viac než pravdepodobné, že Sony novou konzolou nakopne Microsoftu zadok," dodal Pachter.
PlayStation 3 bude na trhu súperiť s novu konzolou Xbox 360 od americkej spoločnosti Microsoft, ktorá sa dostala na pulty už koncom minulého roka. Na porovnanie, Xbox 360 od Microsoftu nie je vybavená DVD prehrávačom, má 20-gigabytový pevný disk a predáva sa za 400 dolárov, napísala britská mediálna spoločnosť BBC. Ďalším rivalom bude hracia konzola Wii. Tú by mala japonská spoločnosť Nintendo uviesť na trh ešte v tomto roku.

Tvrdý boj o podiel na trhu

Všetky hracie prístroje predstavujú novú generáciu videohier. Xbox 360 je už v predaji a Wii má prísť na trh tento rok. Trojica výrobcov zápasí o podiel v odvetví počítačových hier, ktorého ročné tržby sú 25 miliárd dolárov.
Novú hraciu konzolu chcela spoločnosť Sony uviesť na trhu už v marci, nakoniec sa však rozhodla pre november.
Sony predpokladá, že na trh sa v prvej fáze dostanú asi dva milióny konzol a do konca decembra 2006 sa ich počet zvýši na štyri milióny. Analytici odhadujú, že ešte pred novembrovým uvedením PlayStation 3 na pulty predajní Microsoft dodá na trh asi osem miliónov hracích konzol Xbox 360.
Podľa šéfa divízie hier spoločnosti Sony Kena Kutaragiho, známeho aj ako "otca PlayStation", tento rok bude pre hracie konzoly veľmi priaznivým, a preto sa tlaku zo strany Microsoftu neobávajú.
Úspešný predaj nových hracích konzol je pre Sony ako spoločnosť kľúčovým momentom. Náklady spojené s uvedením PlayStation 3 na trh priniesli Sony v tomto fiškálnom roku prevádzkovú stratu v divízii hier vo výške 100 miliárd jenov. Na trhu v Japonsku, kde Sony doteraz predala 100 miliónov hracích konzol PlayStation 2, má spoločnosť v sektore hier stále dominantné postavenie.

Nový ovládač pritiahne viac fanúšikov

Sony v pondelok predstavila aj nový ovládač pre konzolu PlayStation 3, ktorý viacerých milo prekvapil. Ovládač má podobný tvar ako jeho predchodca PlayStation 2. Jeho výhodou je ovládanie objektov v hre nielen stláčaním tlačidiel, ale pohybovaním samotným ovládačom.
"Je to skvelý krok vpred," povedal manažér najväčšieho svetového výrobcu počítačových hier Electronics Arts Frank Gibeau. Práve nový ovládač môže zohrať kľúčovú úlohu pri rozhodovaní fanúšikov počítačových hier, ktorí si radšej počkajú na príchod novej konzoly, než by si kúpili inú hraciu konzolu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:17