StoryEditor

Internetové hazardné hry sú čoraz väčší biznis

01.07.2005, 00:00
Jedným z najväčších finančných ťahákov v internetovom biznise sú hazardné hry. Tie sa tešia mimoriadnemu rastu už od roku 1995, keď sa na internete objavilo prvé kasíno. Od toho momentu sa po celom svete začali vytvárať tisícky stránok s hazardnými hrami, máloktorá však dosiahla taký úspech ako internetová spoločnosť PartyGaming prevádzkujúca online poker. Práve táto firrna včera uviedla na burzu v Londýne svoje akcie.

Jedným z najväčších finančných ťahákov v internetovom biznise sú hazardné hry. Tie sa tešia mimoriadnemu rastu už od roku 1995, keď sa na internete objavilo prvé kasíno. Ako uviedla BBC, od toho momentu sa po celom svete začali vytvárať tisícky stránok s hazardnými hrami, máloktorá však dosiahla taký úspech ako internetová spoločnosť PartyGaming prevádzkujúca on-line poker. Práve táto firma včera uviedla na burzu v Londýne svoje akcie.

Predstihla aj British Airways
Ako uviedla agentúra Reuters, ešte tesne pred uvedením na burzu vzrástli vo štvrtok ráno jej akcie o ďalšie tri percentá oproti predchádzajúcemu dňu a pôvodná hodnota spoločnosti sa tak zvýšila z 8,46 na 10, 4 mld. dolárov. To je podľa odborníkov najúspešnejší debut britskej firmy za viac než štyri roky. Podľa BBC ani kótovanie takých firiem ako aerolínie British Airways, spotrebiteľská sieť v oblasti elektrických spotrebičov Dixons či televízna spoločnosť ITV, nebolo také úspešné ako v prípade PartyGaming. V súčasnosti je tak prakticky isté, že sa firma na jeseň zaradí do indexu najúspešnejších podnikov v Británii FTSE 1000.
Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, ktorý sa odvolal na výsledky odhadov poradenskej spoločnosti Christiansen Capital Advisors, príjmy tohto biznisu by mohli do roku 2009 dosiahnuť 23 miliárd dolárov z 8,4 miliardy v roku 2004. Najväčší rast sa očakáva práve od pokru na internete. Makléri predpokladajú, že z miliardy dolárov, ktoré účastníci z celého sveta investovali do tejto hry v roku 2004, vzrastú ich investície do piatich rokov približne na desaťnásobok. PartyGaming dosiahla k dnešnému dňu na internetovom stávkovom trhu už 55-percentný podiel a v čase "špičky" bežne láka na svoju stránku Partypoker až 70-tisíc hráčov.

Hrajú hlavne Američania
Niektorí z investorov sa však obávajú vývoja v USA, odkiaľ pochádza väčšina jej hráčov (80 percent) a aj tvorcov jej príjmov. Odhaduje sa, že deväť z 10 dolárov získala stránka Partypoker v minulom roku práve z USA. V Spojených štátoch sú však stávky a hazardné hry mimo reálnych kasín zakázané. PartyGaming sa však stále úspešne vyhýba problémom spojeným so zákonmi USA, či už tým, že jej sídlo je na Gibraltáre a v USA nemá žiadne aktíva, tak aj tým, že samotní americkí zákonodarcovia sa zatiaľ nevedia zhodnúť na tom, či internetový poker vôbec spadá pod spomínaný zákon. Navyše, do sporov za tzv. virtuálne kasína vstúpila Svetová obchodná organizácia. Tá v minulých rokoch označila snahy USA kriminalizovať niektoré firmy v karibskej oblasti ponúkajúce hazardné hry na internete za porušovanie pravidiel svetového obchodu.
Nespokojné sú aj firmy v kasínovom kráľovstve Las Vegas. Tie pre aktíva na území v USA nemôžu rozšíriť svoje podnikanie na virtuálne kasína, čím im na rozdiel od PartyGaming unikajú budúce možné veľké zisky pomedzi prsty. No ani terajšia bonanza britskej firmy nemusí trvať donekonečna. Republikánsky senátor Jon Kyl totiž uviedol, že pripravuje nový zákon proti hazardným hrám, ktorý by pravdepodobne už mohol zasiahnuť aj prevádzkovateľa mimo USA. Ešte väčšia hrozba by však podľa týždenníka The Economist prichádzala z USA vtedy, ak by sa zákonodarcovia predsa len rozhodli nechať tomuto priemyslu voľnú ruku aj doma a na virtuálny trh by vstúpili stovky kasín v Spojených štátoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 07:41