StoryEditor

Hromadné prepúšťanie sa pripravuje aj v LOT

10.08.2005, 00:00
Situácia Leteckých opravovní Banská Bystrica (LOBB), ktorých zamestnanci v pondelok vyhlásili štrajkovú pohotovosť, je najhoršia spomedzi všetkých šiestich vojenských opravárenských podnikov v pôsobnosti ministerstva obrany. Potvrdilo to tlačové oddelenie rezortu.
Situácia Leteckých opravovní Banská Bystrica (LOBB), ktorých zamestnanci v pondelok vyhlásili štrajkovú pohotovosť, je najhoršia spomedzi všetkých šiestich vojenských opravárenských podnikov v pôsobnosti ministerstva obrany. Potvrdilo to tlačové oddelenie rezortu.
Podľa ministerstva je príčinou krízy v LOBB to, že manažment tohto štátneho podniku, ktorý viedol firmu do mája, neinvestoval zisky spred roku 2004 do obnovy technológie a nehľadal zákazky mimo slovenských ozbrojených síl, ako to urobili niektoré iné vojenské opravárenské podniky. Rezort má dokonca podozrenie na umelé zvyšovanie ziskov v predchádzajúcich rokoch. "Bývalé vedenie sa zrejme riadilo zásadou, že čím vyšší zisk, tým vyššie odmeny," hovorí Martin Kovalík z tlačového oddelenia. Ešte v roku 2003 LOBB hospodárili so ziskom 14,417 milióna korún, no v roku 2004 už vykázali stratu 1,069 milióna. Do konca tohto roka predpokladajú, že strata sa prehĺbi na 44 miliónov.
Úlohou nového manažmentu je podľa Kovalíka pripraviť firmu na transformáciu na štátnu akciovú spoločnosť. Tá k 1. januáru 2006 čaká bez výnimky všetkých šesť vojenských opravárenských firiem. Ako zdôraznil, ministerstvo sa veľmi vážne zaoberá situáciou v LOBB i požiadavkami odborárov. "Podnik však nemôže donekonečna produkovať stratu, preto sa prepúšťať určite bude. Vedenie navrhlo k 1. októbru prepustiť 53 zo 169 zamestnancov."
Prechod na profesionálnu armádu okrem iného znamená o dve tretiny nižší počet vojakov a zároveň vojenskej techniky. Preto klesá tiež počet opráv a modernizácií špeciálnej leteckej techniky, ktorými sa zaoberajú okrem banskobystrických aj trenčianske opravovne. Armáda bude mať len 12 nadzvukových stíhačiek a v pláne je aj redukcia inej leteckej techniky.
Podľa riaditeľa Leteckých opravovní Trenčín (LOT) Miloša Husára je podobná situácia, hoci nie až taká kritická, aj u nich. Hromadné prepúšťanie však hrozí tiež v Trenčíne. O prácu by mohlo prísť 100 z vyše 450 pracovníkov. Tvrdí to šéf odborárov Viliam Jánošík, ktorý povedal, že ak manažment oznámi prepúšťanie, aj oni vyhlásia štrajkovú pohotovosť. Informáciu o možnom hromadnom prepúšťaní sa Jánošík dozvedel minulý týždeň od riaditeľa podniku. Situácia leteckých opravovní podľa Jánošíka súvisí s tým, že rezort obrany vo výberových konaniach zadáva zákazky aj iným firmám. Tieto podniky potom zákazky realizujú v zahraničí.

Ostatným vojenským podnikom sa darí
V úplne inej pozícii sú ostatné štyri vojenské opravárenské podniky, ktoré sa zaoberajú údržbou a modernizáciou spojovacej techniky, bojových vozidiel pechoty, obrnených transportérov a vývojom pozemnej techniky. VOP Prešov si našiel strategického partnera, nemeckú firmu Diehl BGT Defence, s ktorou vyvinul a vyrába raketomet RM 70 Modular. Podnik by ich do roku 2007 mal vyrobiť 26 a k nim aj 13 logistických vozidiel za 1,4 miliardy korún. V dobrej kondícii sú tiež VOP Trenčín a VOP Nováky, ktoré hospodária so ziskom. VOP Trenčín vyvinul vozidlo Aligátor. Len pre slovenské ozbrojené sily ich má vyrobiť sto, no záujem už prejavili aj ďalšie armády. VOP Nováky stratil po vzniku samostatného Slovenska dve tretiny trhov. Ako povedal riaditeľ podniku Jozef Berák, od roku 1993 postupne nahrádzajú špeciálnu výrobu produkciou pre civilný sektor. Uspeli so spracovaním kovov a plastov pre automobilový priemysel. Na zákazky od rezortu obrany už nečaká ani VOP Moldava nad Bodvou. Spolupracujú s U.S. Steel Košice, ktorým dodávajú a opravujú oceliarenskú techniku. Na tento rok majú zakontrahované výkony za 200 miliónov korún.

Počty zamestnancov  jednotlivých vojenských opravárenských podnikov
Letecké opravovne Trenčín

510

Letecké opravovne Banská Bystrica

169

VOP Trenčín

447

VOP Nováky

333

VOP Prešov

107

VOP Moldava nad Bodvou

145

Zdroj: MO SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:29