StoryEditor

Radikálne zmeny na trhu s cukrom v únii

23.06.2005, 00:00

Európska komisia včera schválila návrh ďalekosiahlych zmien na trhu s cukrom v krajinách Európskej únie. Návrh komisárky EÚ pre poľnohospodárstvo a vidiecky rozvoj Marianny Fischerovej-Bölovej by mal posilniť konkurenciu na trhu hlbokým znížením minimálnych zaručených cien cukru a výkupnej ceny cukrovej repy a redukciou výrobných kvót. Mení sa tak doterajší systém, ktorý pretrvával bez väčších zmien takmer 40 rokov, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
"Zachovávať ceny na úrovni trikrát vyššej, než sú svetové ceny, je nielen ťažko vysvetliteľné, ale aj udržateľné," uviedla pred predložením návrhu Fischerová-Bölová.
"Komisia prijala návrh reformy na trhu s cukrom. Sme presvedčení, že voči tejto reforme neexistuje alternatíva, pokiaľ chceme, aby odvetvie výroby cukru v krajinách únie bolo dlhodobo životaschopné," uviedol hovorca komisárky Michael Mann.
Návrh budú teraz posudzovať ministri poľnohospodárstva, reforma by sa mala schváliť najneskôr v novembri a do platnosti by mala vstúpiť v júli budúceho roka. V júni 2006 vyprší platnosť doterajšieho režimu. Na základe neho sa od 60. rokov prideľovali kvóty pre výrobcov, zaručené ceny pre farmárov, clá na hraniciach a dotácie na export.

Aké zmeny reforma prinesie
EK plánuje v priebehu dvoch rokov znížiť zaistenú cenu cukru o 39 percent a výkupnú cenu cukrovej repy o 42,6 percenta. Výroba cukru v Európe by sa mala počas nasledujúcich rokov zredukovať zo súčasných 19 miliónov ton na štyri až šesť miliónov ton. Cena cukru by tak mala postupne klesnúť zo 650 eur za tonu na 385 eur za tonu. Cena cukrovej repy klesne zo súčasných 43,6 eura na 32,86 eura v rokoch 2006 až 2007 a na 25 eur v rokoch 2007 až 2008. Export cukru z únie sa do roku 2012 až 2013 postupne zníži o 2,3 milióna ton na 200-tisíc ton.
Farmárom a spoločnostiam, ktorí po zavedení zmien nebudú aj naďalej schopní profitovať z produkcie cukru, bude ponúknutá kompenzácia, aby mohli sektor opustiť, informovala BBC. EK totiž navrhla štvorročný dobrovoľný program prechodu na inú produkciu, na ktorý bude farmárom finančne prispievať. Z vytvorených reštrukturalizačných fondov sa bude výrobcom, ktorí sa rozhodnú vzdať výrobnej kvóty a zatvoriť závod, vyplácať 730 eur za tonu v prvom roku zmien, 625 eur v druhom, 520 eur v treťom a 420 eur v poslednom roku.

Producenti cukru pripravujú protesty
Dosah reformy na jednotlivé štáty EÚ bude ťažký. Veľké problémy očakávajú v Írsku, Grécku, Taliansku a Portugalsku, kde nie je vylúčené, že sa produkcia nielen drasticky zníži, ale môže úplne zaniknúť. V ďalších krajinách vrátane Dánska, Fínska a Španielska produkcia klesne na výrazne nižšiu úroveň v porovnaní sú súčasným stavom. V niektorých krajinách, napríklad v Británii, vo Francúzsku alebo v v Nemecku, neočakávajú výrazné zmeny. Táto reforma súčasne znamená, že niektoré krajiny už viac nebudú vystupovať ako vývozcovia cukru.
Európski pestovatelia cukrovej repy sú zásadne proti pripravovaným opatreniam. Po otvorení trhu sa obávajú lacného dovozu a vytvorenia monopolu na medzinárodnom trhu s cukrom. Podľa rakúskeho Zväzu poľnohospodárov hrozí, že približne každý štvrtý pestovateľ repy z celkového počtu približne 9 500 si bude musieť hľadať inú prácu. Na budúci týždeň v piatok približne 2 000 poľnohospodárov a pracovníkov fabrík na výrobu cukru zvolalo demonštráciu do Viedne pred zastupiteľstvo EK.
EÚ sa pomocou režimu vysokých dotácií počas posledných 40 rokov premenila z dovozcu cukru na jeho druhého najväčšieho vývozcu, a to hlavne na úkor rozvojových krajín, informoval Reuters. Produkcia cukru v krajinách EÚ dnes prekračuje asi jednu štvrtinu jej vlastnej spotreby, pričom doterajší systém podpôr rozšíril pestovanie cukrovej repy aj do krajín, kde na to nie sú práve vhodné podmienky, napríklad do stredomorských štátov.
Zmeny na trhu s cukrom musí únia vykonať v súlade s nedávnym rozhodnutím Svetovej obchodnej organizácie, ktorá dala za pravdu sťažnosti Brazílie, Thajska a Austrálie, ktoré protestovali proti dotáciám na export cukru z EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:12