StoryEditor

ČEZ chce zvýšiť podiel v SČE

06.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Energetická spoločnosť ČEZ rokuje s nemeckým koncernom RWE o kúpe jeho menšinového balíka v distribučnej spoločnosti Severočeská energetika (SČE). V nej síce ČEZ vlastní 57 percent akcií, ale nemá silu robiť kroky, ku ktorým potrebuje dvojtretinovú alebo trojštvrtinovú väčšinu na najzásadnejšie rozhodnutia. Blokačnou silou disponuje práve RWE, ktorý vlastní 4,4 percenta a ďalších 29,2 percenta prostredníctvom dcérskej spoločnosti Envia Mitteldeutsche Energie.
ČEZ chce rozdeliť SČE na predajnú a distribučnú časť, ako to ukladá európska legislatíva, ďalej na nástupnícke firmy a zvyšok začleniť do svojej skupiny. Zvlášť v prvom prípade ho tlačí čas, pretože zmena sa musí urobiť do konca roka. Niektoré zdroje z ČEZ uvádzajú, že k dohode by preto mohlo dôjsť už na jeseň. To však hovorca RWE Transgas Martin Chalupský necháva bez komentára, pretože firma zásadne obchodné a strategické otázky nekomentuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:20