StoryEditor

USA podporia rozvoj jadra

02.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americká energetika má šance získať v nasledujúcich desiatich rokoch daňové zvýhodnenie a subvencie v celkovej výške 14,5 miliardy USD. Obe komory Kongresu USA v minulých dňoch schválili príslušný návrh, ktorým skončili štvorročný zápas medzi sebou, ako aj s prezidentom Georgeom W. Bushom o podobu americkej energetickej politiky.
Jadrová energetika dostane 3,1 miliardy USD, čo umožní začať prípravné práce na budovaní jadrových elektrární novej generácie. Posledná jadrová elektráreň bola v USA dokončená pred katastrofou elektrárne na Mile Island v roku 1979.
Podľa nového energetického zákona budú daňovo zvýhodňované aj nákupy hybridných automobilov a rodinné domy, ktorých majitelia sa budú usilovať o znižovanie spotreby energií.
V zákone sa zakotvilo, že od roku 2007 bude obdobie letného času v USA v porovnaní so súčasným dlhšie o štyri týždne. Výroba benzínu z obilia sa má do roku 2012 zvýšiť na 28 miliónov litrov, čo bude o 100 % viac ako v súčasnosti.
Bush však nedosiahol jeden zo svojich dôležitých zámerov, súhlas na ťažbu na Aljaške v prírodnej chránenej oblasti.
V USA sa denne spotrebúva 21 miliónov barelov ropy. Takmer 60 % z nich sa musí importovať. V dohľadnom čase má spotreba ropy vzrásť na 28 miliónov barelov denne, z nich sa bude musieť dovážať až 68 %. Galón benzínu (3,7 litra) stojí okolo 2,20 USD, liter 0,60 USD, čo je pre Američanov mimoriadne vysoká cena.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:21