StoryEditor

Pivovary Staropramen kritizujú predaj Topvaru SABMilleru

15.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Staropramen Slovakia, dcéra spoločnosti Pivovary Staropramen, podala na Protimonopolný úrad stanovisko k ohlásenej akvizícii pivovaru Topvar spoločnosťou SABMiller.

Staropramen Slovakia, dcéra spoločnosti Pivovary Staropramen, podala na Protimonopolný úrad stanovisko k ohlásenej akvizícii pivovaru Topvar spoločnosťou SABMiller. V stanovisku uviedla svoje výhrady k oznámenej koncentrácii.
Podľa Staropramena by schválenie akvizície v plnom rozsahu, bez rozsiahlejších obmedzení, mohlo mať negatívne dôsledky pre menšie firmy podnikajúce na trhu s pivom. Hlavným negatívom bude výraznejšie posilnenie pozície súčasných dvoch lídrov na trhu, najmä v oblasti distribúcie piva. Vytvoria sa tak podmienky na vznik duopolu, ktorý môže viesť k rastu cien piva, uvádza sa vo vyhlásení Staropramena.
Ten ďalej upozorňuje na to, že akvizícia môže zamedziť prístupu k distribučnému kanálu pre ostatných hráčov na trhu, ako aj uzatvorenie slovenského trhu s pivom. Ohlásená akvizícia by mohla priniesť aj zníženie portfólia značiek na trhu s pivom. Tiež je podľa Staropramena možné, že vzhľadom na nižšie distribučné náklady by dominantní lídri na trhu mohli deformovať ceny s pivom s cieľom vytlačiť menších hráčov z trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 13:30