StoryEditor

Reuters chcú Kanaďania

07.05.2007, 00:00
Jednu z najväčších svetových spravodajských spoločností Reuters pravdepodobne kúpi zahraničný záujemca. Spoločnosť v piatok potvrdila, že dostala ponuku na svoje prevzatie, no záujemcu neoznačila.

Podľa kanadského denníka Globe and Mail a neskôr aj ďalších zdrojov je za ponukou kanadská spoločnosť Thomson Corporation, ktorá vlastní finančnú agentúru Thomson Financial.
K ponuke došlo iba tri dni po tom, ako mediálny magnát Rupert Murdoch podal ponuku na Dow Jones & Company. Tá je vlastníkom finančného denníka Wall Street Journal.
Ponuka v hodnote 630 pencí za akciu, o ktorej informoval britský Daily Mail, znamená asi osem miliárd libier (vyše 393 miliárd Sk). Ako informovala sama Reuters, oznámenie okamžite vyhnalo jej akcie o rekordných 32 percent a celkovú trhovú hodnotu firmy na 8,2 miliardy libier.
Stratiť môže Bloomberg
Spojenie s kanadskou firmou by podľa viacerých analytikov bolo pre obe spoločnosti veľmi výhodné. Obe spoločnosti sa živia hlavne poskytovaním finančných informácií pre banky, firmy a trhy a finančnými analýzami. Keďže Thomson je aktívny hlavne v Amerike a Reuters v Európe, získali by lepší prístup na druhý trh. Thomson získal v roku 2006 vyše 80 percent tržieb v USA, Reuters v rovnakom období asi 54 percent vygeneroval v Európe. Navyše, obe agentúry informovala agentúra Bloomberg.
Práve Bloomberg môže prípadným spojením dostať ťažkú konkurenciu. Americký poskytovateľ finančných dát dal najavo, že on sám na Reuters ponuku nepodá, spojenie Reuters s Thomsonom by však zmenilo jeho postavenie na trhu finančných informácií. Zatiaľ čo dnes Bloomberg kontroluje 33 percent tohto trhu, Reuters asi 23 a Thomson 11 percent. "Ak chce Thomson začať konkurovať Bloombergu, tak s Reuters sa mu to môže podariť," povedal pre Bloomberg analytik z Fraser Mackenzie v Toronte Paul Bradley.

Zlatá akcia
Spravodajská agentúra sa zatiaľ k možnosti prijať ponuku nevyjadrila, no jej druhý najväčší akcionár ValueAct sa vyjadril, že predaj by podporil a spojenie so spoločnosťou Thomson považuje za "úžasnú kombináciu". Všetko však bude podľa AFP závisieť od súhlasu Reuters Founder Share Co., čo je orgán dohliadajúci na nezávislosť a integritu spoločnosti. Reuters Founder Share riadi 15 správcov, ktorí zároveň kontrolujú tzv. zlatú akciu firmy. Cez ňu vlastnia až 30 percent hlasovacích práv, takže nepriateľské prevzatie Reuters nehrozí. A nie je ešte vyhraté ani za oceánom. Prípadné spojenie, ktoré zníži počet finančných agentúr na svetovom trhu, určite začnú riešiť americké protimonopolné úrady.

Od holubov k svetovej špičke
1851
- Nemec Paul Julius Reuters zakladá v Londýne firmu na telegrafický prenos burzových dát do Paríža. Už rok predtým zabezpečoval tieto služby medzi Bruselom a Aachenom s pomocou poštových holubov
1865 - zakladá prvú mimoeurópsku pobočku v egyptskej Alexandrii
1872 - vďaka položeniu podmorských káblov rozšíril svoj biznis aj na Ďaleký východ a do Južnej Ameriky
1925 - väčšinu v Reuters získava Press Association, v tomto roku začína ako prvá vysielať správy cez rozhlas
1940 - počas vojny rastie tlak britskej vlády, aby Reuters prezentoval britské národné záujmy
1941 - spoločnosť odráža tlak svojou reštrukturalizáciou na súkromnú firmu, noví vlastníci vytvárajú orgán s nezávislými správcami
1962 - ako prvá začína vysielať cez satelit
1973 - Reuters vytvára Monitor, elektronický trh pre zahraničné burzy
2003 - po menej úspešných rokoch spúšťa trojročný program na zvýšenie konkurencieschopnosti

Profil Thomson
Vznik
- v 30. rokoch, keď Roy Thomson kúpil prvé noviny Timmins Press of Ontario
Činnosť - poskytovanie finančných údajov, analýzy, predtým bývala jedným z najväčších vydavateľov tlače, investovala v maloobchode a v prieskumoch ropných ložísk, neskôr vedľajšie aktíva predala
Tržby (2006) - 6,6 miliardy dolárov
Počet zamestnancov - okolo 32-tisíc

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 07:59