StoryEditor

Rusko splatí dlh predčasne

27.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Rusko je pripravené splatiť v roku 2006 predčasne 10 miliárd dolárov v rámci dlhu Parížskemu klubu. Povedal to ruský minister financií Alexej Kudrin. "Navrhneme 10 miliárd USD, a potom každá krajina vyčísli, koľko akceptuje," citovali Kudrinovo vyjadrenie vo Washingtone na okraj výročného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) s Svetovej banky (SB) ruské tlačové agentúry.
Rusko zavŕšilo minulý mesiac predčasné splatenie 15 miliárd USD z dlhu Parížskemu klubu. Štátna pokladnica sa však rýchlo dopĺňa nečakanými ziskami z tržieb za ropu a Kudrin je odhodlaný ďalej znižovať dlhové bremeno krajiny.
Predstavitelia ruského ministerstva financií predtým zverejnili, že Rusko by budúci rok mohlo predčasne splatiť 6 až 10 miliárd USD z peňazí dlžných Parížskemu klubu. Ruský dlh zdedený po Sovietskom zväze teraz dosahuje 28 miliárd USD. Najväčším veriteľom je Nemecko. Kudrin poznamenal, že nie všetky členské krajiny klubu sú pripravené diskutovať o predčasnom splatení dlhu, pretože ho považujú za lukratívne aktívum. Minister Kudrin povedal minulý týždeň, že Rusko sa usiluje splatiť tento rok ďalších 3 až 5 miliárd USD z dlhov krajinám, ktoré nie sú členmi Parížskeho dlhu. Návrh budúcoročného rozpočtu hovorí, že sú medzi nimi Kuvajt, Turecko, Južná Kórea, Spojené arabské emiráty a Egypt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 07:04