StoryEditor

Najviac míňame v hypermarketoch

09.11.2006, 23:00

Nakupovanie Slovákom zachutilo. Svedčia o tom maloobchodné tržby, ktoré u nás rastú druhým najrýchlejším tempom v Európskej únii. Len v septembri tržby obchodníkov medziročne stúpli o 10,8 percenta a prekročili hranicu 37 miliárd korún. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.
Priemerný Slovák vrátane detí utratí mesačne v obchodoch viac ako 6 600 korún. Najviac z tejto sumy minie v hypermarketoch, a to asi tri tisícky. Predajne menších formátov -- supermarkety -- s prevahou potravín si z rozpočtu každého z nás dokážu ukrojiť približne pätinu, čiže 1 300 korún mesačne. Zvyšných 2 300 korún minie priemerný občan v špecializovaných obchodoch, drogériách, lekárňach či na trhoviskách.
V utrácaní peňazí rýchlo dobiehame vyspelé európske štáty. Celkovo v obchodoch nechávame po očistení o vplyv rastu cien o vyše tretinu viac peňazí ako v roku 2000. Je to príznačné aj pre ostatných nováčikov Európskej únie, ktorí bohatšie štáty stále len dobiehajú. V septembri však tržby rástli rýchlejšie ako u nás len v lotyšských obchodoch, a to o 19,8 percenta.
Naopak, rast tržieb v celej Európskej únii vrátane starých členských krajín zďaleka nedosahuje také tempo ako u nás. Podľa Eurostatu si priemerný európsky obchodník našiel na konci septembra v registračnej pokladnici len o 2,4 percenta viac peňazí ako pred rokom. Dôvodom pomalšieho rastu tržieb v západnej Európe je tamojší pomalší rast platov. V absolútnom vyjadrení si však Nemci alebo Francúzi môžu dovoliť nechať v obchodoch viac peňazí ako Slováci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:58