StoryEditor

Airbus smeruje do Ruska

03.05.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európsky výrobca lietadiel Airbus stále hľadí na ruský trh. Spoločnosť mieni na Medzinárodnej leteckej výstave v Berlíne preskúmať možnosť dohody s ruskou firmou United Aviation Corporation (UAC). Partneri chcú v budúcnosti prebudovávať v Rusku dopravné lietadlá typu A320 na nákladné stroje.
Aj americký Boeing chce vstúpiť v Rusku do segmentu nákladnej dopravy a prebudovávať tam použité obrie lietadlá 747, ktoré dokážu pojať výrazne viac nákladu. V segmente nákladných lietadiel s nosnosťou do 50 ton (Airbus 320 a Boeing 737) odhaduje Boeing, že v nadchádzajúcich 20 rokoch bude dopyt po 1 400 lietadlách. V rámci tohto počtu bude vyše tisíc dopravných strojov, ktoré sa v rámci predĺženia svojho životného cyklu prebudujú na nákladnú verziu. Nato sú nevyhnutné zásahy do štruktúry lietadla, ktoré spočívajú napríklad v zosilnení podlahy alebo osadení väčších nákladných dverí.
Nateraz zadáva Airbus tieto práce prevažne svojej stopercentnej dcére, leteckým dielňam Elbe. Náklady na prestavbu lietadla dosahujú tri až štyri milióny dolárov a analytici si myslia, že v Rusku to vyjde lacnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:23