StoryEditor

OMV zverejnil cenu za Aral

11.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Rakúska spoločnosť OMV, ktorá minulý týždeň oznámila kúpu siete čerpacích staníc Aral v Českej republike, za ich prevzatie zaplatila 210 miliónov dolárov, čo je v prepočte približne 5,3 miliardy Kč. Uviedol to včera internetový server Euro OnLine.
Euro Online ďalej pripomenul, že OMV prevzatie čerpacích staníc Aral v ČR potvrdil minulý týždeň vo štvrtok, cenu však vtedy spoločnosť nezverejnila. Analytici odhadovali kúpnu cenu okolo troch až štyroch miliárd Kč.
Rakúska spoločnosť prevezme 70 čerpacích staníc Aralu a celkovo bude vlastniť 216 benzínok. Stane sa tak najväčšou zahraničnou sieťou v Česku a jednotkou podľa objemu predaja. Kúpu musia ešte posúdiť antimonopolné úrady.
V súčasnosti má spoločnosť OMV na českom trhu desaťpercentný podiel, kúpou staníc Aralu ho zvýši zhruba na 18 percent a aj naďalej sa bude usilovať o získanie 20-percentného podielu. Rovnako veľký podiel chce spoločnosť získať do roku 2008 aj v ďalších 13 krajinách strednej a východnej Európy.
Úmysel predať čerpacie stanice v Českej republike oznámil Aral koncom januára. Vlastník firmy, britský ropný koncern BP, dospel k záveru, že prevádzka staníc Aralu na českom trhu nie je v súlade so stratégiou firmy.
O čerpacie stanice Aral sa prostredníctvom Unipetrolu zaujímal aj poľský petrochemický koncern PKN Orlen, ďalej údajne aj spoločnosti Shell, Agip a konzorcium Slovnaft/MOL.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:16