StoryEditor

Paríž schválil predaj GdF

29.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzski poslanci v stredu schválili privatizáciu väčšiny štátneho podielu v plynárenskej spoločnosti Gaz de France (GdF). Svojím rozhodnutím tak otvorili cestu k jeho fúzii so súkromnou skupinou Suez.
Pomerom hlasov 91 ku 39 odhlasovali príslušný kľúčový článok zákona o energetike, o ktorom však ešte diskusie pokračujú. O zákone ako celku má parlament hlasovať v utorok na budúci týždeň. Vzhľadom na pomer síl v snemovni je možné očakávať jeho schválenie.
V schválenom článku sa bez bližšieho spresnenia uvádza, že štát aj po privatizácii bude vlastniť viac než tretinu kapitálu GdF. Doteraz bolo v štátnych rukách 80 percent. Podľa predchádzajúcich správ by mal štátny podiel dosahovať 34 percent. To znamená, že Paríž by si zachoval možnosť zablokovať rozhodnutia, ktoré by mu nevyhovovali.
Plánovaná fúzia GdF a Suezu má zablokovať potenciálne nepriateľské akvizičné ponuky podobné tej, ktorú na prelome minulého a tohto roka podal na Suez taliansky koncern Enel. Trhová hodnota spojeného podniku by dosiahla 70 miliárd eur, v prepočte 2,6 bilióna korún.
V elektrárenskej spoločnosti Electricité de France (EdF) bude mať štát podľa schváleného článku vyše 70 percent akcií v porovnaní s doterajšími 87 percentami.
Článok schválili výhradne hlasy poslancov pravicového vládneho Zväzu pre ľudové hnutie, ktorý má v snemovni väčšinu. Predchádzala mu ostrá diskusia, počas ktorej poslanci ľavice a centristi protestovali proti privatizácii GdF. Ľavica podala k návrhu zákona rekordných 137-tisíc pozmeňovacích návrhov. Poslanecké skupiny sa potom dohodli na urýchlení diskusie.
Vláda pritom ešte nedávno tvrdila, že privatizácia energetiky nepripadá do úvahy.
Suez vlani vykázal obrat 41,5 miliardy eur a Gaz de France 22,4 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:04