StoryEditor

Brusel priznal Poliakom bryndzu

07.06.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

"Poľská bryndza" bude oficiálne registrovaná ako regionálny výrobok Európskej únie. Informovala o tom Európska komisia, podľa ktorej získala podhalianska bryndza ako prvý poľský výrobok ochranné označenie pôvodu. Spomedzi nových členov majú niektoré z tradičných výrobkov zatiaľ registrované len Česko a Slovinsko.
Na ťahu je Slovensko, ktoré si dalo žiadosť o zaregistrovanie "slovenskej bryndze". V únii možno požiadať o registráciu chráneného zemepisného označenia a chráneného označenia pôvodu agroproduktov a potravín, ako aj o registráciu v kategórii zaručená tradičná špecialita. Slovensko požiadalo okrem bryndze o registráciu aj pre slovenskú parenicu, slovenský oštiepok a skalický trdelník.
Len minulý týždeň sme sa s Poľskom dohodli, že stiahneme námietky voči registrácii poľského oštiepku v Bruseli a poľská strana nebude namietať proti registrácii slovenského oštiepka. Podľa dohody sa bude oštiepok vyrobený na Slovensku predávať pod názvom "slovenský oštiepok" a poľský oštiepok pod názvom "oscypek".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 10:36