StoryEditor

Sibnefť zmení názov aj sídlo

04.04.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Rada riaditeľov ruského plynárenského monopolu Gazprom rozhodla, že jej dcérska ropná spoločnosť Sibnefť zmení názov na Gazpromnefť, ako aj svoje hlavné sídlo.
Sibnefť je evidovaná v obchodnom registri Omskej oblasti, ale centrála sa nachádza v Moskve. Podľa vedenia Gazpromu sa sa presťahuje do Petrohradu koncom tohto roka a preregistruje sa do jeho obchodného registra. Nový názov bude mať Sibnefť už od 13. mája.
Predstavitelia Omskej oblasti nesúhlasia s rozhodnutím Gazpromu, pretože na daňových príjmoch prídu ročne asi o desať miliárd rubľov, čo predstavuje takmer tretinu ročného rozpočtu oblasti.
Gazprom kúpil v septembri minulého roku v Sibnefti podiel 72,663 percenta akcií za 13,01 miliardy dolárov, v prepočte takmer 405 miliárd korún. Transakcia sa uskutočnila po tom, ako sa ruský štát v júni 2005 stal väčšinovým vlastníkom Sibnefti.
Sibnefť bola založená v decembri 1995 a dlho patrila mocným ruským oligarchom Borisovi Berezovskému a Romanovi Abramovičovi, ktorí mali dobré vzťahy s vtedajším prezidentom Borisom Jeľcinom. Práve prezident svojou autoritou a právomocami zastavil všetky útoky proti nečestným a neraz tvrdým obchodným praktikám oboch majiteľov ropnej spoločnosti. Sibnefť v čase svojho začlenenia do Gazpromu bola v ropnom sektore krajiny piatou najväčšou. Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:36