StoryEditor

Na pumpách tento rok pribudnú biopalivá

05.03.2006, 23:00
Na slovenských čerpacích staniciach by sa už najbližšom období mali objaviť pohonné látky obsahujúce komponenty z rôznych poľnohospodárskych plodín. Ide najmä o repku olejnú, kukuricu, husto siate obilniny a iné rastlinné komodity, ktoré po vhodnej technologickej úprave možno pridávať do klasických motorových palív

V ponuke čerpacích staníc sa tento rok objavia pohonné látky obsahujúce komponenty z rôznych poľnohospodárskych plodín. Najmä z repky olejnej, kukurice či husto siatych obilnín, ktoré po vhodnej technologickej úprave možno pridávať do klasických motorových palív.
Bionaftu začala bratislavská rafinéria Slovnaft vyrábať vlani v septembri. Produkt spoločnosť predáva zatiaľ len na zahraničných trhoch - v Rakúsku a Nemecku. "Tam sú už vyjasnené podmienky predaja bionafty, sú tam jasné kvalitatívne parametre či daňové sadzby," tvrdí hovorkyňa rafinérie Kristína Félová.

Tender na dodávateľov
Slovnaft sa na uvádzanie biopalív pripravuje už aj na Slovensku. Rafinéria pred niekoľkými týždňami vyhlásila medzinárodný tender, v ktorom si vyberie dodávateľa metylesteru a iných biozložiek vhodných na primiešavanie do nafty. Rafinérie skupiny MOL, vrátane Slovnaftu, chcú ročne odobrať 150- až 200-tisíc ton týchto komodít. Tender vyhodnotia koncom marca.
Bioetanol, ktorý sa používa ako ekologická prísada do benzínu, bude Slovnaftu dodávať firma Enviral z Leopoldova. Dcérska spoločnosť Slovenských liehovarov a likérok v súčasnosti preto vybuduje nový výrobný závod, do ktorého investuje približne tri miliardy korún. Dokončený by mal byť v prvom štvrťroku 2007.
Dôležitým hráčom na trhu biopalív je aj Palma-Tumys, ktorá v Šenkviciach vyrába metylester. Podľa riaditeľa divízie nákupu Romana Gábrišku ho plánuje spoločnosť v tomto roku uviesť na trh približne 30-tisíc ton, čo je rovnaké množstvo ako vlani.

Stále chýba legislatíva
Petrochemická skupina MOL, ktorej súčasťou je aj Slovnaft, zdôraznila, je pripravená dodávať bionaftu aj na slovenský trh, čaká však na detailnejšie rozpracovanie Národného programu rozvoja biopalív. Tento dokument vláda schválila koncom minulého roka, no dodnes neboli takmer žiadne opatrenia zavedené do praxe.
Podľa Andreja Šulku z komunikačného odboru ministerstva hospodárstva na tejto úlohe pracujú. V procese schvaľovania je legislatívna úprava, ktorá všetkým distribútorom pohonných látok prikáže dodávať na trh benzín aj bionaftu.

Zavádzanie smernice mešká
Do zavádzania "zelených" pohonných látok tlačia slovenskú vládu smernice Európskej únie. Všetky členské štáty sa totiž zaviazali, že vytvoria pre alternatívne palivá vhodné podmienky a každý rok zvýšia objem biozložiek primiešavaných do benzínu a nafty.
Slovensko v zavádzaní smernice nepatrí k najpružnejším štátom. Konkrétnymi opatreniami na podporu ekologických pohonných látok nás predbehla už väčšina susedných štátov. Česko nedávno zaviedlo nulovú sadzbu spotrebnej dane na bionaftu a poskytuje tiež dotácie pestovateľom repky olejnej na nepotravinárske účely. Podobné opatrenia platia v Rakúsku aj Maďarsku.
Podľa Marcely Bodoríkovej z ministerstva pôdohospodárstva sa týmto smerom bude orientovať aj Slovensku. Agrorezort pripravuje konkrétne opatrenia, ktoré podporia pestovanie plodín na energetické účely. Vo vládnej koncepcii sa uvažuje tiež o znížení spotrebnej dane na finálne biopalivá.

Dobrá správa pre farmárov
Z ekologických palív by mali najviac profitovať poľnohospodári. Podľa Jozefa Urmínskeho zo Združenia pestovateľov obilnín zavádzanie biopalív prispeje k stabilizácii trhu a umožní spracúvať aj menej hodnotné obilie, ktoré sa nemôže použiť na potravinárske a kŕmne účely.
Na splnenie európskych smerníc v oblasti biopalív bude najneskôr v roku 2010 potrebných pol milióna ton husto siatych obilnín a kukurice. "Pre prvovýrobcov by to znamenalo príjem 850 miliónov korún. Súvisiaca stabilizácia trhu a úprava cien obilnín pre domácu spotrebu by poľnohospodárom priniesla ďalších asi štyristo miliónov," tvrdí Urminský.
Podľa Ladislava Maďara zo Slovenského zväzu olejninárov je dôležité, aby sa program rozvoja biopalív začal realizovať už v tomto roku a aby bol metylester repky olejnej oslobodený od spotrebnej dane. Zlepšeniu životného prostredia v mestách by mal pomôcť aj ich návrh, aby vozidlá MHD používali naftu obsahujúcu aspoň 30 percent biozložky.

Scenár zavádzania alternatívnych palív v EÚ*
Rok

Biopalivá

Zemný plyn

Vodík

SPOLU

2005

2% 0% 0% 2%

2010

6% 2% 0% 8%

2015

7% 5% 2% 14%

2020

8% 10% 5% 23%
*Tabuľka vyjadruje očakávaný podiel alternatívnych motorových palív na trhu
Zdroj: Európska komisia
Grafika: HN

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 10:53