StoryEditor

Rusko sa možno nevyhne ďalším krízam

13.11.2005, 23:00
Napriek skúsenostiam z roku 1998, keď Rusko prežilo najhoršiu hospodársku krízu od rozpadu Sovietskeho zväzu, hrozia krajine nové krízy. Kremeľ síce urobil mnohé hospodárske reformy, no v ostatných rokoch opäť začal sústreďovať ekonomickú moc do svojich rúk a reformy sa spomalili. Ak nepodporí investície do modernizácie hospodárstva, hrozia Rusku ďalšie ťažké krízy.

Napriek skúsenostiam z roku 1998, keď Rusko prežilo najhoršiu hospodársku krízu od rozpadu Sovietskeho zväzu, hrozia krajine nové krízy. Kremeľ síce urobil mnohé hospodárske reformy, no v ostatných rokoch opäť začal sústreďovať ekonomickú moc do svojich rúk a reformy sa spomalili. Ak nepodporí investície do modernizácie ekonomiky, hrozia Rusku ďalšie ťažké krízy, varoval ekonomický poradca ruskej vlády Andrej Belousov, riaditeľ Centra pre makroekonomické analýzy a krátkodobé prognózy. S tou prvou počíta už v rokoch 2007 -- 2008. Ak vláda neurobí rýchle protiopatrenia, klesne rast hospodárstva ku koncu budúceho desaťročia na 1,9 percenta, pričom optimálnych je 6 -- 7 percent.

Príliš vysoké mzdy
Vysoké riziko predstavuje najmä miera inflácie, čo si uvedomuje aj Kremeľ. Ako v piatok uviedol ruský denník Vedomosti, minister financií Alexej Kudrin už vyzval štátne podniky, aby nezvyšovali mzdy nad úroveň inflácie. Napríklad v štátnej železničnej spoločnosti RŽD vzrástli mzdy v tomto roku o vyše 16 a vo Vneštorgbanke dokonca o 59 percent. Miera inflácie je pritom okolo 9,2 percenta.
Aj zahraničné podniky varovali pred neúmerným rastom miezd, na čo by podľa The Moscow Times mohlo Rusko o niekoľko rokov doplatiť stratou lukratívneho postavenia ako jedného z nastupujúcich technologických centier sveta. Podľa riaditeľky Divízie technológií firmy Motorola Padmasree Warriorovej rastú ceny programátorov v Rusku príliš rýchlo a svetové firmy sa za takýchto okolností začnú obzerať po výhodnejších štátoch ako Čína, India a Malajzia.

Nevýhodné investície
Problémy Ruska, ktoré ho môžu stiahnuť do nových kríz, vyplývajú podľa mnohých ekonómov z prehnaného uspokojenia sa Kremľa s vysokými cenami ropy, ktoré v súčasnosti naháňajú peniaze do štátneho rozpočtu aj bez ďalších reforiem. Výsledkom je ochladenie vzťahov so zahraničnými investormi, najmä z petrochemického priemyslu. Prakticky po uzatvorení kontraktu medzi TNK a BP v roku 2003 sa dvere pre ďalšie veľké zahraničné kontrakty začali postupne zatvárať. Ako pre agentúru Reuters uviedol analytik z ruskej investičnej banky Alfa Bank Chris Weafer, tento nezáujem odsunul Rusko z prvých priečok rozvojových ekonomík z hľadiska lákania priamych zahraničných investícií. Ruské firmy síce aj v tomto roku získavajú miliardy, ale cez syndikované úvery, obligácie a kótovanie akcií na burze. Tieto investície však podľa ekonómov neprinášajú Rusku potrebné nové zručnosti, ktoré prichádzajú so zahraničnými podnikmi.

Rušenie ciel
Tento nepriaznivý vývoj sa snaží zvrátiť minister hospodárstva German Gref. Minulý týždeň oznámil, že vláda dočasne zruší dovozné clá na široký rozsah výrobkov zo sektora moderných technológií, aby podporila lacnejšiu a rýchlejšiu modernizáciu ruských podnikov. Clá budú zrušené na deväť mesiacov počínajúc 1. februárom 2006 a mali by pokrývať 630 z 1 200 kategórií dovážaných výrobkov. Medzi sektory, ktoré z nových opatrení ministerstva hospodárstva vyťažia, bude patriť aj ropný priemysel, najmä čo sa týka dovozu zariadení potrebných na modernizáciu rafinérií. Okrem toho ruská vláda zvažuje aj dočasné zrušenie plánovaných budúcich ciel na vývoz skvapalneného zemného plynu, čo by zvýšilo príjmy plynárenského podniku Gazprom.

Záchranou imigranti
Rusov však čaká okrem iných ešte jedna náročná skúška, ak chcú v budúcnosti pomýšľať na hospodársky rast. Tým je ochota prijať väčší počet imigrantov. Tí síce pracujú v miliónoch na ruskom trhu aj dnes, väčšinou však nelegálne. Veľký počet obyvateľov Ruska cudzincov neprijíma a vidí v nich najmä zdroj kriminality. Ako uviedla agentúra Reuters, iba 10 percent z oficiálneho počtu päť až sedem miliónov pracovníkov (neoficiálne je ich asi 10 miliónov) pracuje v Rusku legálne. Podľa Svetovej banky sa však krajina bez prijatia väčšieho počtu imigrantov v budúcnosti nezaobíde. Vlastná populácia totiž v Rusku z roka na rok klesá, len v minulom roku ubudlo v Rusku takmer 700-tisíc ľudí. Svetová banka očakáva, že pri tomto tempe stratí krajina do roku 2050 tretinu súčasného stavu. V takej situácii ho zachránia už len cudzinci, ktorých bude Rusko potrebovať ročne prilákať minimálne milión.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 17:14