StoryEditor

Oči by jedli, štát to zakáže

07.11.2006, 23:00
Výrobky, ktoré pripomínajú potraviny, majú od budúceho roka zmiznúť z obchodov. Ministerstvo hospodárstva pripravuje návrh vládneho nariadenia, ktoré zakáže predaj napodobenín.

Výrobky, ktoré pripomínajú potraviny, majú od budúceho roka zmiznúť z obchodov. Ministerstvo hospodárstva pripravuje návrh vládneho nariadenia, ktoré zakáže predaj napodobenín.
Na trhu sa objavujú šampóny vo fľašiach pripomínajúcich nealkoholické nápoje, mydlá, ktoré vyzerajú ako čokoláda či rôzne hračky. Spotrebitelia, najmä malé deti, si ich môžu pomýliť s potravinami.
Rezort hospodárstva tvrdí, že výrobcovia a predajcovia tým môžu zákazníka uviesť do omylu a spôsobiť mu zdravotné problémy. Tým sa do slovenskej legislatívy dostane bruselské nariadenie, ktorého cieľom je ochrana zdravia spotrebiteľov.
Nebezpečné napodobeniny sa už dnes snaží v obchodoch zachytávať Slovenská obchodná inšpekcia. "Výrobky kontrolujeme na základe všeobecnej bezpečnosti výrobkov," vysvetľuje Danuša Krkošová, hovorkyňa inšpekcie.
Zatiaľ posledným zaznamenaným prípadom boli gumy na gumovanie z Číny. Gumy vyzerali ako čokoládky, keksíky alebo cukríky, s ktorými si ich mohli deti ľahko pomýliť. Hrozilo, že si ich budú vkladať do úst a vdýchnu ich. Podobne nebezpečným výrobkom boli zapaľovače v tvare papriky.
V ponuke obchodov s hračkami sú aj rôzne súpravy, ktoré obsahujú hračky v tvare pizze, hotdogov či hamburgerov. Podľa nariadenia vlády, ktoré bude platiť od júla budúceho roku, už ich predaj nebude možný.
Aj keď ochrana pred nebezpečnými výrobkami je na Slovensku zakotvená v zákone na ochranu spotrebiteľa, nariadenie vlády preberá európsku smernicu týkajúcu sa výrobkov, ktorých vlastnosti sa javia ako iné než v skutočnosti sú, a ktoré ohrozujú zdravie alebo bezpečnosť ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:15