StoryEditor

Spiš čaká ďalšieho veľkého investora

26.12.2005, 23:00
Okolo tisícdvesto nových priamych pracovných miest a ďalšie stovky v subdodávateľskej forme sľubuje pre obyvateľov obcí Klčov a Spišský Hrhov investor, ktorý chce vo vznikajúcom priemyselnom parku medzi týmito obcami na Spiši postaviť svoju prevádzku.

Okolo tisícdvesto nových priamych pracovných miest a ďalšie stovky v subdodávateľskej forme sľubuje pre obyvateľov obcí Klčov a Spišský Hrhov investor, ktorý chce vo vznikajúcom priemyselnom parku medzi týmito obcami na Spiši postaviť svoju prevádzku. "Je to ešte veľmi čerstvé, preto zatiaľ nechcem investora ani výšku jeho investíciu bližšie špecifikovať. Je však veľmi vysoká. Verím, že na najvyššej úrovni za účasti vlády a štátnej agentúry SARIO sa v januári s investorom dohodneme," povedal starosta Klčova Miroslav Fabián.
Naznačil, že potenciálny investor i jeho investícia si vyžadujú osobitný prístup v zmysle nedávno schválených pravidiel štátnej pomoci. Región Klčova a Spišského Hrhova je v tzv. zelenej zóne, pričom bez práce je v tomto regióne asi 18 percent obyvateľov.
Výstavba priemyselného parku Klčov -- Spišský Hrhov je v záverečnej prípravnej fáze. "Sme pred vydaním stavebného povolenia," konkretizoval Fabián. Park bude mať komplexnú infraštruktúru vrátane vlastnej čistiarne odpadových vôd. Je plánovaný na sto hektároch.
"S pôdou nie je problém, vlastníkom sú obce," dodal starosta. Asi tri štvrtiny územia budúceho priemyselného parku sú v extraviláne Spišského Hrhova, zvyšok patrí susednej obci. Ak všetko pôjde podľa plánu, obce počítajú so začiatkom výstavby v apríli budúceho roka. Miesto by v ňom mali nájsť firmy zamerané na strojársku výrobu. Súčasťou priemyselného parku bude aj biozóna. "Chceme park postaviť tak, aby ladil a zapadol do našej prekrásnej prírodnej scenérie. Veríme, že investorský boom na Spiši pôjde práve cez náš priemyselný park," zdôraznil Fabián.
Zatiaľ jediný priemyselný park na Spiši funguje v Spišskej Novej Vsi. Oficiálne ho tvorili začiatkom apríla. S rozlohou deväť hektárov vznikol v hnedej zóne, v areáli nábytkárskeho závodu Nový Domov. V najväčšej výrobnej hale s rozlohou asi pol hektára brazílska firma CRW Plasticos Slovakia vyrába plastové výlisky pre viacerých odberateľov vrátane doteraz najväčšieho investora na Spiši -- firmy Embraco Slovakia. Slovenský závod brazílskej spoločnosti Embraco na výrobu kompresorov preinvestoval v Spišskej Novej Vsi od svojho vzniku pred siedmimi rokmi už približne päť miliárd korún. Ku koncu minulého roka firma zamestnávala 2 109 ľudí.

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyhliadky trhu s čipmi sú rozporuplné 02 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radšej drahota než problém s imigrantmi
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:16