StoryEditor

Poltár prišiel o nádejnú investíciu

07.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Výrobca zošitov z južného Anglicka bol nádejným investorom na výstavbu nového závodu v Poltári. Firma však neuspela pri rokovaní s vládnou investičnou agentúrou SARIO.
Poltárska samospráva bola so spoločnosťou v styku asi pol roka. "Záujem postaviť u nás závod bol evidentný. Chceli v ňom zamestnať asi dvesto ľudí," tvrdí primátor mesta Pavol Gavalec.
Investor podľa neho ešte v lete zaslal SARIO investičnú žiadosť. "Oznámili mu však, že nesplnil dve podmienky žiadosti a ďalej s ním už nekomunikovali," uviedol primátor.
Gavalca takýto prístup štátnej agentúry prekvapil. "Aj keď zástupcovia firmy chceli svoju žiadosť upraviť, nedomohli sa odpovede. Niekoľko mesiacov prešľapovali na mieste a potom ich to prestalo baviť," konštatoval Gavalec. Spoločnosť tak závod postaví inde.
Ako informovala hovorkyňa SARIO Soňa Junasová, zo strany agentúry boli investorovi formou konzultácií vysvetlené základné podmienky a kritériá na poskytnutie štátnej pomoci. Pre prípad, že by spĺňal dané podmienky, mu bola pripravená aj simulovaná ponuka štátnej pomoci.
"V zmysle zákona o investičných stimuloch a pravidiel na poskytovanie individuálnej štátnej pomoci však investor nespĺňal základné podmienky na udelenie investičných stimulov. Ani čo sa týka výšky krytia investície, ani definície malého a stredného podnikateľa," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla Junasová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:52