StoryEditor

Znárodnené ropné polia

02.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Venezuela v nedeľu úspešne zoštátnila 32 súkromných ropných polí na svojom území. Ako oznámil venezuelský ropný minister Rafael Ramirez, súkromné spoločnosti pôsobiace v krajine mali čas do polnoci 31. decembra podpísať dohodu o založení spoločného podniku s venezuelskou štátnou ropnou spoločnosťou Petroleos de Venezuela (PDVSA). V nových spoločných firmách, ktoré preberajú ťažbu ropy na ropných poliach v krajine, má PDVSA majoritný podiel.
Ropné spoločnosti vstúpili do Venezuely v období medzi rokmi 1990 až 1997, keď bola cena ropy nízka, pod desať dolárov za barel, aby obnovili ťažbu na ropných poliach, ktoré krajina predtým uzavrela kvôli ich polohe či nízkym zásobám ropy. Odvtedy však cena ropy prudko stúpla až na súčasných zhruba 60 dolárov za barel a vláda prezidenta Huga Cháveza usúdila, že na ziskoch z ropy by mal profitovať štát. Zmluvy o spoločných firmách s PDVSA už dávnejšie podpísali firmy ako ChevronTexaco, BP, Royal Dutch/Shell či brazílsky Petrobras. Poslednou spoločnosťou, ktorá podpísala zmluvu s PDVSA, bol španielsko-argentínsky Repsol, ktorý kúpil podiel na ropnom nálezisku Quiamare-La Ceiba od amerického ExxonMobilu. Venezuela predtým pohrozila, že ak ropné spoločnosti nepodpíšu zmluvu s PDVSA, krajina im ropné polia odníme.
V nových spoločných firmách môže PDVSA kontrolovať podiely až do 90 percent. Znárodnených 32 ropných polí dosahuje spoločne dennú produkciu ropy na úrovni 500-tisíc barelov denne (bpd). Venezuela je s ťažbou 3,2 milióna bpd piatym najväčším exportérom ropy na svete a jej dokázané zásoby ropy sú najväčšie mimo oblasti Blízkeho východu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 02:05