StoryEditor

Cikautxo investoval 113 miliónov

15.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Španielska firma Cikautxo S. Coop. preinvestovala doteraz prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Cikautxo SK do výroby gumových komponentov pre automobilový priemysel a elektrospotrebiče v Nových Zámkoch tri milióny eur, čo je približne 112,8 milióna korún. "Dnes zamestnávame päťdesiat ľudí. Do troch až piatich rokov ich bude šesťsto," avizuje vedúci oddelenia logistiky a administratívy firmy Cikautxo SK Richard Maglodi. Dodal, že investor plánuje v Nových Zámkoch preinvestovať počas niekoľkých rokov ďalšie dva milióny eur.
Spoločnosť Cikautxo SK začala skúšobnú prevádzku v priestoroch bývalého závodu Sigma ešte vlani v auguste. V novembri 2005 pritom firma rozbehla výrobný proces. "Celá výroba španielskeho investora je v súčasnosti určená na export. Najvýznamnejšími exportnými trhmi sú Česko, Taliansko a Španielsko," komentoval Maglodi. Ako pokračoval, momentálne v podniku prevláda výroba komponentov pre elektrospotrebiče, ale od apríla tohto roku sa zvýši podiel výroby pre potreby automobilového priemyslu.
Firma Cikautxo S. Coop, ktorá vznikla v roku 1971 v Španielsku, je súčasťou korporácie Mondragon. Okrem prevádzok v Španielsku a Česku má zastúpenie aj v Brazílii, celosvetovo pritom zamestnáva takmer tisíc pracovníkov. Zaoberá sa výrobou nízkotlakových hadíc pre chladiace systémy do áut a spotrebnej elektroniky.
Podľa prednostu Mestského úradu v Nových Zámkoch Petra Ágha zaznamenalo mesto za posledné tri roky investície takmer za dve miliardy korún. "Je v tom okrem iného zahrnuté rozšírenie podniku Osram Slovakia, ako aj príchod menších a stredne veľkých investorov, najmä do areálu bývalého Elektrosvitu," vysvetlil Ágh.
Do Nových Zámkov prišli napríklad kórejská spoločnosť Sing Heung Precision, ktorá je subdodávateľom Samsungu, alebo talianska firma Est Europa, ktorá vyrába topánky a vyváža ich do Talianska.
Podľa Ágha mesto v súčasnosti nedisponuje vlastným priemyselným parkom, no v budúcnosti pripravuje jeho výstavbu na ploche s celkovou rozlohou viac ako 43 hektárov. "Vlastníkom pozemkov je mesto, územný plán by mal povoliť priemyselnú činnosť v tejto lokalite v roku 2007," vysvetlil prednosta Mestského úradu v Nových Zámkoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:15