StoryEditor

Prichádza svet podľa Asimova

01.11.2006, 23:00

To, čo vo svojich knihách o robotoch napísal známy spisovateľ Isaac Asimov, sa začína stávať realitou.
Prvý významný krok urobila osacká univerzita, ktorá v utorok počas sympózia v Tokiu predstavila androida Repliee Q2. Na vzdialenosť troch metrov ho prakticky nemožno rozoznať od živej Japonky, hoci v bližšej vzdialenosti je rozdiel voči človeku citeľný.
Podľa stránky univerzitného inštitútu Intelligent Robotics Laboratory, ktorý androida vyvinul, Q2 na rozdiel od svojho predchodcu Q1 má ľudskejšiu tvár a trinásť stupňov voľnosti v hlave, čiže dokáže urobiť trinásť pohybov: otáčať hlavou, meniť výraz tváre či pohybovať ústami. Android má pod umelou pokožkou viacsmerové kamery, mikrofóny a hmatové senzory, ktoré mu umožňujú rozoznávať gestá, hlas a pozíciu inej osoby, ako aj reagovať na dotyk. Zatiaľ sa nepohybuje, iba sedí.
Celý projekt vznikol pre výskum ľudského správania sa. No android môže mať podľa vedúceho inštitútu Hirošiho Išigura široké použitie. Išiguro pre Sydney Morning Herald (SMH) predpovedá, že ľuďom podobné androidy budú čoraz lacnejšie a technologicky pokročilejšie. Podľa neho sa budú spočiatku používať ako spoločníci pre starších ľudí či sprievodcovia na železničných staniciach alebo v múzeách. Môžu nahradiť aj modelky na automobilových výstavách. "Nebudete už potrebovať najímať krásne ženy," povedal pre SMH.
Išiguro je presvedčený, že androidi zaujmú aj zaneprázdnených ľudí. Najmä myšlienka, že ich robotickí dvojníci budú cestovať namiesto nich.
To je aj dôvod, pre ktorý Išiguro vyvíja nového androida, tentokrát muža. Má byť práve jeho dvojníkom a chce ho využiť, aby ho zastupoval v škole. Cena Repliee Q2 síce nie je známa, no Išigurov dvojník má podľa SMH stáť pol milióna dolárov, v prepočte vyše štrnásť miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:42