StoryEditor

Tatra Air končí, vznikne Hron Air

09.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Banskobystrický samosprávny kraj vstúpi do novovznikajúcej spoločnosti Hron Air, ktorá bude zabezpečovať leteckú prepravu z letiska Sliač. Súčasný prepravca Tatra Air, v ktorom má kraj viac ako 90-percentnú účasť, bude zrušený.

Banskobystrický samosprávny kraj vstúpi do novovznikajúcej spoločnosti Hron Air, ktorá bude zabezpečovať leteckú prepravu z letiska Sliač. Súčasný prepravca Tatra Air, v ktorom má kraj viac ako 90-percentnú účasť, bude zrušený. Rozhodli o tom na včerajšom zasadnutí krajskí poslanci. Kraj zaplatí za svoj podiel 3,7 milióna korún v šiestich mesačných splátkach.
Kraj bude mať v novej spoločnosti 34-percentný podiel, zvyšok vplyvu na Hron Air budú mať prostredníctvom svojich dcérskych spoločností Železiarne Podbrezová. Podľa podpredsedu krajskej samosprávy Dušana Švantnera, ktorý návrh predložil, je Tatra Air dlhodobo stratový a nedá sa predpokladať, že by sa jeho hospodárenie zlepšilo. Keďže kraj zatiaľ nemá na splatenie podielu v
Hron Aire vyčlenené peniaze, odložili prvú splátku až na október. Poslanci zároveň schválili uznesenie, podľa ktorého sa má Tatra Air zrušiť. Dlhy Tatra Airu voči Českým aerolíniám, ktoré presiahli štyri milióny českých korún, zrejme zaplatí kraj.
Tatra Air vznikol v júni 2003 a počas celej svojej existencie vykazoval stratu. Banskobystrický kraj vlastnil pôvodne pätnásť percent akcií, postupným zvyšovaním základného imania sa však jeho podiel zvýšil na súčasných 92 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:42