StoryEditor

Šéf Dozornej rady Jukosu zvažuje jeho predaj Rosnefti

22.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruský ropný sektor sa pripravuje na novú fúziu. Predseda Dozornej rady Jukosu Viktor Geraščenko včera v Moskve nevylúčil predaj finančne zaťaženého ruského producenta ropy domácemu konkurentovi Rosnefti. "Bolo by rozumné dostať ťažbu ropy a personál Jukosu pod strechu Rosnefti," uviedol včera v Moskve manažér Jukosu, ktorý stojí v dôsledku miliardových daňových nedoplatkov a perzekúcie ruských úradov pred bankrotom.
Rosnefť chce ísť budúci mesiac na burzu. Od tohto kroku, ktorý sa uskutoční paralelne v Moskve a Londýne, si sľubuje príjmy okolo 10 miliárd dolárov, v prepočte 304,6 miliardy Sk. Štátna spoločnosť Rosnefť prevzala už v roku 2004 pri sporných podmienkach najdôležitejšiu produkčnú divíziu Jukosu -- Juganskneftegas.
Podľa Geraščenka Jukos v súčasnosti vedie rozhovory s ruským plynárenským gigantom Gazpromom o predaji svojho 23-percentného podielu v Sibnefti. Štátom kontrolovaný Gazprom získal v tejto firme väčšinový podiel už vlani.
Jukos vykázal vlani čistú stratu 2,8 miliardy eur, v prepočte 107 miliárd Sk. Podľa ruského zákonodarstva musí byť spoločnosť zrušená. O osude Jukosu majú rozhodnúť jeho veritelia 27. júla, napísala nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:23