StoryEditor

Google vyradil stránku BMW

06.02.2006, 23:00

Internetová spoločnosť Google napla svaly a rozhodla sa pre demonštráciu sily. Google totiž vyškrtol nemeckú stránku automobilového koncernu BMW z indexu svojho populárneho internetového vyhľadávača. Od soboty sa pri priamom zvolení výrazu BMW neukáže hlavná stránka www.bmw.de ani ďalšie s ňou súvisiace stránky. Nebolo to inak ani včera, hoci ostatné stránky koncernu vyhľadávač zobrazil.
Podľa denníka Financial Times Deutschland sa automobilka pokúšala zmanipulovať výsledky rôznych vyhľadávaní v prospech nemeckej stránky www.bmw.de. Softvérový expert Google Matt Cutts však neuviedol spôsob, ktorým BMW postupoval. V každom prípade to môže poškodiť tak dôveryhodnosť automobilky, ako aj vyhľadávača. Hovorca koncernu sa zatiaľ k záležitosti nevyjadril.
Odborníci sa však zhodujú v tom, že každá firma má záujem o to, aby jej meno stálo čo najvyššie v zozname výsledkov. Tým sa zvýši šanca, že používateľ navštívi práve jej stránky. Podľa nich majú viacero možností, čo však Google označuje za porušenie pravidiel a príslušnú stránku na určitý čas vyradí z indexu.
Cutts očakáva, že BMW bude musieť písomne požiadať o opätovné zaradenie stránky do indexu. Podľa denníka Die Welt v tejto žiadosti sa musí zaviazať, že sa v budúcnosti nepokúsi o žiadnu ďalšiu manipuláciu s výsledkami vyhľadávania. Okrem toho musí dokument obsahovať informácie o osobách, ktoré sú zodpovedné za postihnutú stránku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 18:53