StoryEditor

Belgický InBev zatvára pivovary a bude prepúšťať

29.03.2006, 00:00
Autor:
APAPSITASITA

Približne dvetisíc zamestnancov najväčšej svetovej pivovarníckej spoločnosti InBev včera protestovalo proti plánom skupiny zavrieť v európskych krajinách niekoľko pivovarov a znížiť počet pracovníkov v Európe. Tri zo štyroch belgických pivovarov v utorok zastavili prevádzku, pričom štvrtý závod vyrábal s obmedzenou kapacitou. Vedenie pivovarníckej skupiny preto vyzvalo odbory na rokovania.
"Pre spoločnosť InBev je nevyhnutné, aby prispôsobila svoju veľkosť a štruktúru nepriaznivému vývoju na pivnom trhu v západnej Európe," uviedol prezident koncernu pre západnú Európu Stefan Descheemaeker. Lepšia kontrola nákladov podľa neho podporí inovačnú aktivitu a rast skupiny, čo však vyústi do zložitých, ale nevyhnutných zmien v rámci spoločnosti.
Odbory znepokojili plány spoločnosti znižovať stavy napriek solídnym ziskom. Spoločnosť vlani vykázala 26-percentný nárast čistého zisku. Ako ďalej informovala, nižšie tržby z predaja piva a nealkoholických nápojov v Európe a Severnej Amerike však negatívne vplývali na priaznivé výsledky, ktoré skupina dosiahla na ostatných trhoch.
Belgická firma InBev informovala o pláne prepustiť približne 360 zamestnancov v piatich európskych krajinách v rámci reštrukturalizácie zameranej na zlepšenie ziskových marží. Zároveň skupina plánuje uzavrieť pivovar v Česku a dva pivovary v Belgicku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:28