StoryEditor

Volvo kúpi Nissan

20.02.2007, 23:00
Švédske Volvo chce prevziať japonského výrobcu nákladných vozidiel Nissan Diesel. Podľa vyhlásenia spoločnosti ponúka v hotovosti 540 jenov za akciu, v prepočte 117,4 Sk.

Švédske Volvo chce prevziať japonského výrobcu nákladných vozidiel Nissan Diesel. Podľa vyhlásenia spoločnosti ponúka v hotovosti 540 jenov za akciu, v prepočte 117,4 Sk. Hodnota ponuky tak dosahuje 7,5 miliardy švédskych korún, v prepočte 27,8 miliardy Sk, čo predstavuje 32-percentnú prémiu nad priemernou cenou akcií Nissanu za posledné tri mesiace.
Správna rada Nissanu podporuje ponuku, ktorá platí do 23. marca. K akvizícii sa musia vyjadriť protimonopolné úrady. Volvo v marci minulého roka získalo 40 miliónov akcií Nissanu, čo zodpovedalo podielu trinásť percent. V septembri zvýšilo podiel na 19 percent a skúpilo všetky preferenčné akcie, ktoré môže do roku 2014 vymeniť spolu za 46,5 percenta hlasovacích práv.
Volvo prevezme aj dlh Nissanu, ktorý vyčíslil na 7,5 miliardy švédskych korún. Finančná pozícia švédskej automobilky by sa tak po akvizícii znížila o pätnásť miliárd korún.

Obojstranné výhody
Podľa ekonomickej analýzy automobiliek by spojenie prinieslo v priebehu piatich rokoch úspory približne dvesto miliónov eur ročne, v prepočte takmer sedem miliárd korún. Transakcia sa priaznivo prejaví nielen na vývoji motorov a modelov, ale aj na otvorení prístupu na nové trhy. Volvo môže vďaka Nissanu preraziť na lukratívnych ázijských trhoch, kým japonskému výrobcovi sa otvorí brána do Európy.
Nissan v roku 2005 predal zhruba 42-tisíc nákladných áut a autobusov. V Japonsku má v segmente ťažkých kamiónov podiel zhruba 24 percent a v segmente stredne ťažkých pätnásť percent. Podľa Európskej asociácie výrobcov automobilov vlani zaregistroval v Európe iba 1 960 nových nákladných vozidiel s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony, čo predstavuje polpercentný trhový podiel. Naproti tomu Volvo zaznamenalo 41 167 nových registrácií, čím si získalo vyše desaťpercentný podiel na trhu.
Podľa výkonného riaditeľa Volva Leifa Johanssona práve Ázia, kde má Nissan silnú pozíciu, je pre švédsku automobilku zaujímavá. No spojenie ponúka aj ďalšie výhody. Viceprezident Volva a podpredseda správnej rady Nissanu Jorma Halonen je presvedčený, že kým Nissan Diesel môže ťažiť zo zdrojov a know-how Volva, Švédi získajú prístup k čoraz žiadanejšej hybridnej technológii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:10