StoryEditor

Gazpromplánuje prístav pre LNG

07.04.2006, 00:00
Rusi a Kanaďania budujú prístav na prepravu skvapalneného zemného plynu, ktorý bude alternatívou k baltskému plynovodu.

Bývalá nemecká vláda prevzala garancie pre výstavbu prívodného plynovodu, ktorý má prepravovať sibírsky zemný plyn k Baltskému moru. Svoje rozhodnutie vysvetľuje argumentom, že plynovod na desaťročia zabezpečí zásobovanie Nemecka plynom.
No toto vysvetlenie je čoraz deravejšie. Plynovod totiž umožní ruskému plynárenskému monopolu v budúcnosti zásobovať plynom celý svet. Na konci vedenia, ktoré zaisťujú peniaze nemeckých daňových poplatníkov, chce Gazprom postaviť drahé zariadenie na uskladňovanie a výrobu skvapalneného zemného plynu (LNG). Veľké tankery budú odtiaľ zhruba od roku 2010 vyvážať LNG do celého sveta.

Rusko a Kanada
Partnerom Gazpromu v tomto projekte, označovanom LNG Baltic, je najväčšia kanadská ropno-plynárenská firma Petro-Canada. Spoločnosť hľadá a ťaží v severozápadnej Európe, severnej Afrike, Latinskej Amerike a na Blízkom východe. Podľa vyjadrení prezidenta spoločnosti Rona Brennemana v projekte nejde práve o energetické zabezpečenie Nemecka: "Kvapalný zemný plyn v budúcnosti získa podstatnú časť plynárenského trhu v Severnej Amerike."
LNG, ktorý sa vyrába v továrni neďaleko Petrohradu, by mal smerovať do kanadských provincií Quebec a Ontario, kde sa opäť prevedie do plynného skupenstva a do rozvodnej siete. Dohoda bola podpísaná 14. marca.

Výhody pre jedného
Gazpromu sa tak ponúkajú dve možnosti. Plyn môže usmerňovať do baltského plynovodu, no ak mu Severná Amerika ponúkne vyššie ceny, môže znížiť tlak v potrubí a plyn naložiť na tankery v kvapalnej forme. Expert z energetiky pre Die Welt uviedol: "Gazprom môže týmto spôsobom výrazne zredukovať svoju doterajšiu závislosť od odberateľov v Európe."
Partneri v konzorciu pre baltský plynovod E.ON a BASF, ktorí v projekte majú rovnaké podiely 24,5 percenta, nepovažujú problém za závažný. Keďže Gazprom má v projekte 51-percentný podiel, má podľa nich záujem využiť plynovod. Navyše po kritike za to, že v januári zastavil dodávky plynu pre Ukrajinu, chce v prvom rade obnoviť svoje meno ako spoľahlivého energetického dodávateľa západnej Európy.

Nepoučiteľný Kremeľ
Podľa expertov môže byť tento názor klamný. Gazprom sa zrejme nepoučil, keďže nedávno oznámil, že mieni ceny strojnásobiť aj pre Bielorusko. Svedčí to o tom, že nezávisle od verbálnych vyjadrení Kremeľ mieni používať svoju exportnú silu ako nátlakový prostriedok. Možnosť, že Rusi môžu svoj plyn pomocou tankerov vyviezť do ostatných končín sveta, teda pochopiteľne vyvolala pozornosť ministerstva zahraničných vecí.
Navyše je vylúčené, aby rusko-kanadská továreň pri Petrohrade čerpala plyn z iných oblastí než zo západnej Sibíri. Jedinou možnou alternatívou je nálezisko Štokman v Barentsovom mori, ktoré však bude môcť dodávať plyn až po roku 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:54