StoryEditor

Akvizičná horúčka zasiahla už aj sklárov

28.02.2006, 23:00
V sklárskom sektore vzniká nový gigant. Japonská spoločnosť Nippon Sheet Glass (NSG) kupuje za 1,8 miliardy libier britského výrobcu Pilkington, ktorý patrí do svetovej špičky výrobcov skla. Fúzia spojí svetovú dvojku a trojku, ktorá vážne ohrozí pozíciu najväčšieho sklárskeho podniku, japonského koncernu Asahi Glass.

V sklárskom sektore vzniká nový gigant. Japonská spoločnosť Nippon Sheet Glass (NSG) kupuje za 1,8 miliardy libier britského výrobcu Pilkington, ktorý patrí do svetovej špičky výrobcov skla. Fúzia spojí svetovú dvojku a trojku, ktorá vážne ohrozí pozíciu najväčšieho sklárskeho podniku, japonského koncernu Asahi Glass.
Japonci podľa denníka Die Welt prevezmú aj dlhy firmy, ktoré dosahujú celkovo zhruba tri miliardy libier. NSG vlastní v britskej spoločnosti 20 percent a teraz chcú kúpiť zostávajúcich 80 percent. Nippon získal podiel v roku 2000 a odvtedy firmy spolupracujú aj v spoločných podnikoch. Pilkington zamestnáva 23 800 ľudí a viac než každé desiate pracovné miesto má v nemeckých spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko, Bavorsko, Dolné Sasko a Sársko.
Cieľom akvizície je posilniť pozíciu NSG vo výrobe automobilových skiel, kde bol doteraz svetovou jednotkou práve Pilkington. To umožní japonskej firme zaútočiť na pozície Asahi Glass, ktorý spolu s Pilkingtonom zásoboval sklami napríklad Toyotu. Briti mali výhodnejšie postavenie v Európe, kde boli dodávateľom najväčšej európskej automobilky -- Volkswagenu.
NSG pôvodne ponúkal 158 pencí za akciu, neskôr zvýšil ponuku na 165 pencí. Celková kúpna cena zodpovedá zhruba 30-percentnej prémii nad kurzom akcií z októbra 2005, keď NSG prvýkrát predložil ponuku na Pilkington. Akvizícia je hodnotená ako nepriateľská, pretože vedenie Pilkingtonu niekoľkokrát odmietlo ponuku Japoncov. Akcionári budú o akvizícii hlasovať v apríli a dokončenie transakcie je naplánované v lete.
Pilkington je tradičná britská spoločnosť so 180-ročnou históriou. Firma okrem autoskiel vyrába aj sklo pre stavebný priemysel, podieľala sa napríklad na rekonštrukcii budovy nemeckého parlamentu Reichstagu. Veľkú časť jej obratu tvorí práve automobilový priemysel. Viac než polovicu obratu, ktorý v obchodnom roku 2004/2005 (do 31. marca 2005) dosiahol 2,7 miliardy libier, zabezpečuje Európa, tretinu tvorí Severná Amerika a zvyšok najmä Južná Amerika, Austrália a Nový Zéland.
Naproti tomu NSG zásobuje v prvom rade výrobcov obrazoviek a je aktívny v podstate iba v Japonsku, ktoré predstavuje približne 85 percent obratu.
Analytici síce považujú akvizíciu Pilkingtonu za rozumnú, no očakávajú veľké problémy pri integrácii, pretože britská spoločnosť veľkosťou takmer dvojnásobne presahuje japonského konkurenta a má za sebou dlhšiu históriu. Kritizovali najmä vysokú zadlženosť britskej firmy, ktorá je v nepomere k trhovej kapitalizácii NSG. "Brať na seba viac peňazí, než je vlastná trhová hodnota, je ľahkovážne," kritizuje analytik Šinaja Jamada z Credit Suisse.
Podľa denníka Handelsblatt ratingové agentúry posudzujú akvizíciu veľmi kriticky. NSG chce kvôli financovaniu akvizícií získať od britských bánk úver 1,55 miliardy libier a vydať dlhopisy. Standard & Poor's zvažuje zníženie ratingu dlhopisov NSG o dva stupne zo súčasnej úrovne BB+ a podľa analytičky agentúry zníženie hrozí aj Pilkingtonu. Moody's Investors Service zasa umiestnil obidve spoločnosti na zoznam sledovaných s možnosťou zníženia ratingu. Transakcia totiž v strednodobom horizonte ovplyvní finančnú pružnosť NSG.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 10:44