StoryEditor

Zjednodušíme podnikanie s Ukrajinou

15.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Toky kapitálu a investícií medzi Slovenskom a Ukrajinou by mali byť pružnejšie. Nová zmluva o podpore a vzájomnej ochrane investícií má nahradiť pôvodnú medzivládnu dohodu z roku 1994, ktorá sa v súčasnosti uplatňuje v hospodárskych vzťahoch s naším východným susedom.
Jej návrh predložilo ministerstvo financií do pripomienkového konania.
Navrhovaná zmluva predstavuje právny rámec, ktorý upraví oblasť medzinárodných kapitálovo-investičných tokov medzi Slovenskom a Ukrajinou.
V zmluve je významné najmä ustanovenie o doložke najvyšších výhod a o režime národného zaobchádzania. Tento režim zrovnoprávňuje zahraničný kapitál s kapitálom domácim a priznáva zahraničným investorom rovnoprávne postavenie s postavením domácich investorov alebo investorov iných zmluvných štátov.
Význam zmluvy spočíva podľa ministerstva i v garancii voľného prevodu kapitálu, zisku, úrokov, dividend, platieb, náhrad pri vyvlastnení alebo pri spôsobených stratách.
Dôvodom prípravy novej zmluvy je podľa predkladateľa zladenie platných dvojstranných investičných dohôd s právnou legislatívou Európskej únie, týkajúcou sa spoločnej obchodnej politiky. Slovenská strana ešte v októbri 2003 navrhla ukrajinskej strane znovu prerokovať predmetnú dohodu z dôvodu vstupu SR do Európskej únie 1. mája 2004. Výsledkom tejto iniciatívy je aktuálny návrh novej dvojstrannej zmluvy medzi Slovenskom a Ukrajinou o podpore a ochrane investícií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:19