StoryEditor

Luxus z internetu útočí na Európu

14.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Luxusná móda z internetu niekoľko rokov po úspechu v USA začína útočiť na Francúzsko a pripravuje sa aj na ďalšie európske krajiny. V októbri vo Francúzsku otvorilo internetové stránky niekoľko butikov veľkých spoločností, ktoré ponúkajú drahé výtvory väčšiny známych návrhárov.
"Je to práve táto americká skúsenosť, ktorá nás priviedla k otvoreniu francúzskej stránky," povedal hovorca spoločnosti Christian Dior.
"V októbri sme najprv na internete otvorili butik vo Francúzsku. Koncom roka príde na rad Británia, Nemecko, Taliansko a Španielsko," uviedol hovorca a dodal, že zatiaľ cez internet predávajú len doplnky. Vzhľadom na to, že stránka funguje ako butik, všetok ponúkaný tovar sa bude predávať za rovnakých podmienok ako v normálnom obchode, čiže za rovnakú cenu a v rovnakom balení. Jediný rozdiel bude v doručovaní tovaru objednávateľovi domov, dodal hovorca.
K podobnému rozhodnutiu dospeli aj značky Louis Vuitton a Hermés, ktoré zatiaľ ponúkajú výber vzoriek zo svojich kolekcií. Táto opatrnosť však už neplatí pre USA, kde sa prvé luxusné internetové obchody objavili už v roku 1999. Sieť luxusných obchodných domov Neiman Marcus v roku 2004 dosiahol na internete obrat takmer 250 miliónov dolárov, uviedol Pierre-François Louet z marketingovej agentúry Nelly Rodi.
Na predaj luxusného tovaru cez internet stavil aj bývalý taliansky bankový úradník a teraz úspešný podnikateľ Federico Marchetti. V USA v roku 2000 vytvoril stránku www.yoox.com, na ktorej je možné kúpiť výtvory Armaniho, Gucciho a ďalších 300 návrhárov. "Spočiatku som zápasili s tým, ako presvedčiť návrhárov, aby otestovali nový trh, ktorý sa rýchlo rozvíja. Na svete sú stovky miliónov
ľudí, ktorí si môžu dovoliť kupovať luxus," uviedol. Klientela Marchettiho podniku v roku 2004 pochádzala najmä z Francúzska, Nemecka, zo Španielska či z USA, od tohto roka zaznamenal veľký záujem v Japonsku. Marchettiho stránky navštívi mesačne 2,5 milióna ľudí, z ktorých dve tretiny tvoria ženy vo veku od 20 do 30 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 13:34