StoryEditor

Miliónový pohľad na Zem

15.06.2007, 00:00
Na trh rozmáhajúcej sa vesmírnej turistiky začína nastupovať ďalší hráč. EADS, materská firma európskeho výrobcu lietadiel Airbus, predstavila model prúdového lietadla, ktorým bude vyvážať turistov do 100-kilometrovej výšky nad zemský povrch.

Na trh rozmáhajúcej sa vesmírnej turistiky začína nastupovať ďalší hráč. EADS, materská firma európskeho výrobcu lietadiel Airbus, predstavila model prúdového lietadla, ktorým bude vyvážať turistov do 100-kilometrovej výšky nad zemský povrch. Informovala o tom britská BBC.
Je to už štvrtý projekt tohto druhu. Momentálne má monopol na komerčnú vesmírnu turistiku ruská agentúra Roskosmos. Komerčné lety do vesmíru však pripravuje aj britský miliardár Richard Branson, ktorý na tieto účely vytvoril spoločnosť Virgin Galactic, ako aj americký miliardár a zakladateľ internetového portálu Amazon.com Jeff Bezos. Ten podľa AP plánuje prvý stroj s tromi turistami na palube poslať do vesmíru v roku 2010, zatiaľ čo Branson by to chcel stihnúť o rok skôr. EADS chce s projektom, ktorého náklady na vývoj odhaduje na miliardu eur, začať v roku 2008 a do vesmíru by prví turisti mohli letieť o štyri roky neskôr.
Najnovší projekt je dielom divízie EADS, spoločnosti Astrium. Tá je v súčasnosti známa výrobou vesmírnych rakiet Ariane, ktoré pomáhajú vynášať na obežnú dráhu satelity. Vesmírne lietadlo však bude mať úplne iný koncept a podľa jeho tvorcov je "revolučné". Na rozdiel od modelu Virgin Galactic, ktorý chce na vynesenie vyhliadkového stroja využívať nosné lietadlo, 4-miestny stroj firmy Astrium bude mať tak raketový, ako aj bežný prúdový pohon, pomocou ktorého sa samo dostane 12 kilometrov nad zemský povrch. Vtedy pilot prepne na raketový pohon, po nabraní dostatočnej rýchlosti raketové motory vypne a stroj nechá zotrvačnosťou "doplachtiť" na 100-kilometrovú výšku. Lietadlo tak bude môcť vzlietať z bežného letiska.
Za tento výlet zaplatia turisti až okolo 200-tisíc eur (6,86 milióna Sk). Za ne si potom budú môcť vychutnať približne štvorminútový pocit beztiaže a vďaka početným veľkým oknám po obvode lietadla ideálny pohľad na Zem, Mesiac a hviezdy. "Bude to úžasné," nadchýňal sa tvorca interiéru Marc Newson z Austrálie. "Na chvíľu sa ocitnete mimo atmosféry. Zem uvidíte ako žiarivý sférický objekt v úplnej tme. O niečom takom snívajú od detstva milióny ľudí," dodal Newson.

Cesty do vesmíru
1990
-- japonský reportér spoločnosti TBS Tojohiro Akijama letel za 28 miliónov dolárov na Mir. Niektorí považujú jeho výlet však skôr za obchodnú turistiku, keďže platila TBS
2001-- prvý turista vo vesmíre, Američan Dennis Tito, zaplatil za 7-dňový pobyt na ISS 20 miliónov dolárov
2002 -- so Sojuzom cestoval na ISS juhoafrický milionár Mark Shuttleworth
2005 -- nasledoval ho Američan Gregory Olsen
2006 -- na ISS prvýkrát letela vesmírna turistka, Američanka iránskeho pôvodu Anušeh Ansariová
2007 -- zatiaľ posledný bol v tomto roku za 25 mil. dolárov Američan maďarského pôvodu Charles Simonyi

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:55