StoryEditor

OMV skúma operácie MOL-u

04.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rakúsky ropný a plynárenský koncern OMV chce pokračovať v rokovaniach s maďarskou skupinou MOL o jej prevzatí. V prípade, že neprinesú žiadne ovocie, zvolá mimoriadne valné zhromaždenie.
OMV, ktorý vlastní takmer 20 percent maďarskej spoločnosti, v septembri predložil ponuku, ktorá ohodnotila maďarskú spoločnosť na 20 miliárd eur (v prepočte 665 miliárd Sk). MOL ponuku odmietol. Rakúsky koncern včera vyhlásil, že v prípade stroskotania priamych rozhovorov s MOL je pripravený aj na ďalšie kroky. "Ak OMV nedosiahne uspokojivé riešenie prostredníctvom otvoreného dialógu, koncern OMV je pripravený iniciovať mimoriadne valné zhromaždenie, ktoré umožní všetkým akcionárom MOL realizovať svoje práva vlastníkov spoločnosti," píše sa vo vyhlásení rakúskeho koncernu.
Ponuka OMV je podmienená odstránením obmedzenia hlasovacích práv v MOL na 10 percent a zrušením alebo neutralizáciou 40-percentného podielu kontrolovaného predstavenstvom maďarskej skupiny a "spriatelenými" inštitúciami. Rakúsky koncern tiež oznámil, že začal viesť právne spory proti MOL na maďarských súdoch kvôli takzvanej zlatej akcii, ktorá je v rukách maďarskej vlády.
OMV sa obáva, že Predstavenstvo MOL-u v snahe zabrániť prevzatiu realizuje transakcie, ktoré znižujú hodnotu maďarskej spoločnosti, čím konajú proti záujmom väčšiny akcionárov. Rakúsky koncern preskúmal strategický a finančný dosah posledných transakcií MOL, ako je napríklad akvizícia talianskej firmy IES a návrh dohody s ČEZ, v rámci ktorej má český elektrárenský koncern získať až 10-percentný podiel v MOL. "Na základe obmedzených informácií, ktoré máme k dispozícii, koncern OMV nie je presvedčený, že takéto transakcie povedú k zvýšeniu hodnoty pre akcionárov MOL," tvrdí rakúsky koncern.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:50