StoryEditor

Exekútor zaplatil na Cyprus

10.08.2007, 00:00
Autor:
SITASITA
Mesto Banská Bystrica prišlo pre dlh mestskej príspevkovej organizácie Investičný útvar mesta spolu o 138,17 milióna korún. Exekútor ich postupne stiahol v prospech cyperskej firmy Tikka, zastúpenej finančnou skupinou Penta Investments.

Primátor Ivan Saktor spresnil, že sumu vo výške istiny pohľadávky vyše 43,83 milióna korún exekútor stiahol ešte v auguste 2005 a naposledy v polovici júla tohto roka odišlo takmer 90 miliónov za penále a ďalšie náležitosti tejto pohľadávky.
V tomto spore by to mala byť konečná suma, hoci mesto ešte čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR o dovolaní, ktoré podalo vlani v spore o istinu. Ak by bola radnica úspešná, Tikka by mu mala vrátiť celú sumu vrátane penále a ostatných náležitostí. "Dali sme si vypracovať nezávislú právnu analýzu, z jej výsledku však nie som veľmi optimistický," povedal Saktor. Dodal, že ak by aj na Najvyššom súde SR uspeli, otázne je, či by od firmy so sídlom na Cypre peniaze späť získali.
Pohľadávka voči Investičnému útvaru mesta vznikla na základe úverovej zmluvy z roku 1997 a následne úverovej zmluvy z roku 1999. V dôsledku konkurzu Dopravnej banky sa Investičný útvar mesta dostal do platobnej neschopnosti, keďže sa jeho úvery v tejto banke stali splatnými ihneď.
Pohľadávku od Dopravnej banky v konkurze kúpila v januári 2003 spoločnosť S-Invest a po siedmich dňoch ju predala spoločnosti Tikka Investments Limited so sídlom na Cypre za osem miliónov. Tikka následne ponúkala mestu kúpu pohľadávky zhruba za dvojnásobok sumy, za ktorú ju získala, vtedajšie vedenie mesta to však odmietlo.
Saktor pripomenul, že v tomto roku už vrátane iných starých sporov prišlo mesto spolu o vyše sto miliónov. Doterajšie exekúcie by však chod mesta nemali podľa primátora výrazne negatívne ovplyvniť, keďže mesto malo na tento účel zablokovaných 96 miliónov. Bude však treba prijať úsporné opatrenia, aby sa dosiahol vyrovnaný rozpočet.
Mestu hrozia ďalšie exekúcie spolu za desiatky miliónov korún v šestnástich kauzách, bližšie to však primátor nešpecifikoval. Ako ďalšie "míny v rozpočte" po bývalom vedení mesta spomenul aj v rozpočte naplánované podľa neho nereálne príjmy 100 miliónov za predaj nehnuteľností alebo naplánovaných 20 miliónov z poplatkov za parkovanie, hoci reálne mesto takto zarobí desatinu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:28