StoryEditor

Kia zvýši platy. Ročne o 7 percent

27.09.2007, 00:00
Zamestnanecké výhody ľudí pracujúcich pre kórejskú spoločnosť Kia Motors Slovakia zaručuje nová kolektívna zmluva.

Lepšie podmienky pre prácu, ktoré automobilka avizovala už od novembra minulého roku, potvrdila včera podpísaním zmluvy s odborovým zväzom Kovo Kia Žilina.
Samozrejmosťou 2 500 zamestnancom sa na najbližšie tri roky stanú pravidelné odmeny, zvýhodnené hypotekárne úvery či príspevky na bývanie pre ľudí prichádzajúcich do regiónu. Kia tak chcela potvrdiť svoj zámer presadzovať politiku efektívnej zamestnanosti a zatraktívniť prácu pre žilinskú automobilku.
- Ako sa postupne spoločnosť vyvíja, chceme našich zamestnancov motivovať a stabilizovať," tvrdí In-Kyu Bae, prezident slovenskej Kie. Dodáva, že firma sa nebráni tomu stať sa najlepším zamestnávateľom na Slovensku.
Konkurencia zmluvou
Snahou o čo najlepšie vyhliadky pre prácu konkurujú aj ďalší dvaja výrobcovia áut na Slovensku. S dvojročnou kolektívnou zmluvou, ktorá platí už od začiatku tohto roka, vstupuje do hry Volkswagen Slovakia.
"Zamestnanci novou zmluvou získali viaceré príspevky aj na dovolenky," vysvetľuje Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu. Výhody v nemeckej automobilke prichádzajú časom, keďže "niektoré bonusy vyplývajú z počtu odpracovaných rokov v našej firme", dodáva Machalík.
Nárast miezd sa uplatňuje dlhodobo vo všetkých troch automobilkách. Najdôležitejším bodom dohody Volkswagenu je preto valorizácia tarifných tried o 7,5 percenta. Priemerné platy vo Volkswagene sa tak zvýšili zhruba na 35-tisíc korún. Zmluva zároveň zvýšila aj výšku bezúročných pôžičiek, podporu pri odchode do starobného dôchodku či sociálnu výpomoc pri narodení dieťaťa.
Nespokojné odbory
Hoci v súčasnosti Kia poskytuje výhodnejšie podmienky práce, novej zmluve predchádzala nespokojnosť žilinských odborov najmä pre nedostatočné nadčasové odmeňovanie zamestnancov. Súčasné platy v Kii preto v ďalšom období porastú "v priemere o 7 percent", povedal hovorca Kie Dušan Dvořák.
Zároveň dodáva, že dnešné platy v automobilke sú na úrovni miezd slovenského automobilového priemyslu. V niektorých profesiách dokonca vyššie ako priemer v Žilinskom kraji, pričom najmarkantnejšie je to pri výrobných operátoroch.
Kým sa imidž juhokórejského výrobcu aj vďaka novej zmluve na Slovensku zlepšuje, lepšie pracovné výhody a zhruba 5-percentný nárast miezd dosiahli odbory v juhokórejskej centrále až vlnami štrajkov. Kia, ktorá je dcérskou spoločnosťou juhokórejskej automobilky Hyundai, musela zvýšiť aj bonus na 200 percent z mesačného platu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 09:53