StoryEditor

Valeo stavia závod pri košickom letisku

12.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Výrobca autosúčiastok Valeo Slovakia začal stavať v Košiciach pri priemyselnom parku Pereš nový závod. Náklady na výstavbu investora odhaduje na 580 miliónov korún. Spoločnosť je dodávateľom automobiliek Audi, BMW, Volkswagen a Škoda.
Košický závod má byť najväčším v divízii. Hoci prípravné práce odštartovali na stavenisku už v septembri, výstavba sa oficiálne začala včera. Nový závod má byť hotový v lete budúceho roku.
Firma Valeo Slovakia pôsobí na Slovensku od roku 2004 a od štátu dostala investičné stimuly 190 miliónov korún. V prenajatých priestoroch v Košiciach už vyše roka zamestnáva takmer tisíc ľudí a vyrába súčiastky pre automobilový priemysel, najmä kľučky, zámky a elektronické zabezpečovacie súčasti.
Ako konštatoval zástupca Valea Vladimír Kumičák, existujúce priestory však nepostačujú pre rozširujúcu sa výrobu. "Po dokončení výstavby sem presťahujeme našu doterajšiu výrobu vrátane takmer tisíc zamestnancov a do konca budúceho roka chceme prijať ďalších 300 až 500 ľudí," dodal.
Spoločnosť Valeo v lokalite blízko košického letiska pri priemyselnom parku Pereš vykúpila šesť hektárov pôdy, na ktorých postaví výrobnú halu s rozlohou zhruba 13-tisíc štvorcových metrov, sklady, administratívnu budovu a parkovisko s 500 miestami. V novom závode má oproti súčasnosti vzrásť produkcia z 8,7 milióna na 22,6 milióna kusov až 80 druhov výrobkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:50