StoryEditor

Centrum sveta ide na Východ

25.09.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Bohaté národy ignorujú presun ťažiska hospodárskej moci sveta zo Západu na Východ. A neuvedomujú si ani dôsledky tejto zmeny. Povedal to bývalý prezident Svetovej banky James Wolfensohn.
Podľa jeho prepočtov sa do roku 2040 stane najbohatšou krajinou sveta Čína, ktorá z prvej pozície vytlačí USA. A možno za Čínou bude na druhom mieste India. Spôsob prístupu vyspelého sveta k nim je stále "koloniálny".
"Vedenie vyspelého sveta a ľudia, ktorí by to mali poznať lepšie," povedal exprezident, "ešte nezakalkulovali do svojich úvah fakt, že nejde o nejakú miernu zmenu v globálnom rozložení hospodárskej sily a vplyvu, ale o tektonický zlom." Podľa Wolfensohna vyspelý svet reaguje na zmeny v rozvojovej časti planéty dosť triviálne.
Signály, že sa hospodárska moc posúva od ich tradičných držiteľov, USA a Európy, prichádzali už dávnejšie. Jedným z významných momentov je to, že africkí politici a podnikatelia teraz rokujú priamo s Čínou a Indiou a obchádzajú západné národy.
Ak sa zoberie do úvahy rast hospodárskej sily Ázie do roku 2050, s jej podielom v roku 1950, Wolfensohn vyzval vyspelý svet, aby sa viac usiloval o pochopenie kultúry tejto časti planéty a učil sa jej jazyky.
Ázijským vodcom však pripomenul aj ich zodpovednosť za životnú úroveň obyvateľov svojich krajín. Ich krkolomný hospodársky rozvoj súvisí s prudkým rastom vývozu, založenom na lacnej pracovnej sile.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:38