StoryEditor

Lučenecká Novolandia štartuje

01.11.2007, 23:00

Novolandia, ambiciózny projekt využívania geotermálnej vody pri Lučenci za miliardu korún, by mal byť hotový do troch rokov. Termálny park vyrastie v obci Rapovce, päť kilometrov od Lučenca a je najväčším projektom cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji s cezhraničným dosahom. Jeho investorom je Novohradská vrtná spoločnosť, v ktorej je zastúpená i samospráva Lučenca. Na výstavbu dvadsaťhektárového areálu s desiatimi bazénmi, s piatimi kúpeľnými komplexmi, ubytovacími zariadeniami, športoviskami a doplnkovými službami, s dennou návštevnosťou do päťtisíc osôb, chce získať prostriedky z eurofondov. V ďalšej fáze uvažuje aj o využívaní vody na vykurovanie domov.
Aquapark bude využívať poldruha kilometra hlboký vrt pri Rapovciach, ktorý stál asi šesťdesiat miliónov korún. Takmer päťdesiat stupňov teplú slanú vodu s výdatnosťou dvadsať litrov za sekundu navŕtala v máji žilinská spoločnosť Ingeo. "Novolandia pohne rozvojom cestovného ruchu v regióne," tvrdia protagonisti projektu. V očakávaní stavebného boomu a vzniku turistickej atrakcie vzrástli ceny nehnuteľností v Rapovciach v posledných mesiacoch niekoľkonásobne. "Kupci najmä z veľkých miest chcú pozemky, staré domy i opustené usadlosti. Prichádzajú tiež záujemcovia o výstavbu penziónov, reštaurácií a poskytovanie ďalších služieb," hovorí starosta Ivan Eibner.
"Nechceme, aby sa podobal na ostatné slovenské termálne parky. Bude osobitý, orientovaný skôr na relax než atrakcie a prístupný pre bežných ľudí," vysvetľuje Vladimír Červenák, riaditeľ 1. Geotermálnej spoločnosti, ktorá je spoluinvestorom projektu.
Investor už má územné rozhodnutie a čaká na stavebné povolenie. Výstavbu má rozdelenú do dvoch etáp na letnú a zimnú zónu. So začatím prác počíta na jar a s dokončením prvej etapy do dvoch rokov. Ak získa prostriedky z eurofondov, celý park by mal byť postavený do roku 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. máj 2024 15:06