StoryEditor

Euro je pre Slovensko nevyhnutnosť. Otázne je, kedy?

17.06.2003, 00:00
Slovensko sa podpísaním prístupovej zmluvy do EÚ zaviazalo aj k zavedeniu spoločnej meny. Otázkou, o ktorej sa diskutuje, je kedy do Európskej hospodárskej a menovej únie vstúpi. Národná banka Slovenska a Ministerstvo financií SR považujú pre Slovensko za výhodný čo najrýchlejší vstup, pretože až potom bude môcť plnohodnotne inkasovať výhody integrácie. Niektorí analytici však varujú pred príliš unáhleným zavedením eura.

Štefan Czucz, generálny riaditeľ Transpetrolu:

Reálne zhodnotiť vplyv eura na slovenskú ekonomiku, a konkrétne aj na Transpetrol, bude možné až po jeho prípadnom zavedení. Prognózy o výhodách a nevýhodách jeho prijatia, ako aj o načasovaní jeho zavedenia sú úlohou pre analytikov. Ich názory na túto otázku sa však stále odlišujú.
Zavedenie jednotnej meny je jednou zo záverečných etáp vytvorenia jednotného trhu, kde sú jednotlivé podniky členských krajín jeho plnohodnotnou súčasťou. Jednotný trh odstraňuje najmä negatívne dosahy kurzových rozdielov, nákladov na ich zaistenie a minimalizáciu transakčných nákladov vo vzťahu k ostatným členom eurozóny. To zároveň vytvára predpoklady na ďalší rozvoj zahraničného obchodu krajiny.
Na druhej strane sa však môže zvýšiť tlak na domácich výrobcov zo strany zahraničnej konkurencie, čo však môže byť pre nich aj výzva na skvalitnenie produkcie. Transpetrol ako spoločnosť exportne orientovaná na eurozónu očakáva pozitívny dôsledok zo zavedenia eura práve v oblasti eliminácie kurzových rozdielov a v odstránení finančných nákladov na ich zaistenie.

Peter Weber, generálny manažér Hewlett-Packard pre Slovensko:

Euro sa nedá zaviesť skôr, ako to vláda naplánovala, no súhlasím s názorom vicepremiéra a ministra financií Ivana Mikloša i guvernéra Národnej banky SR Mariána Juska, že čím skôr sa tak stane, tým lepšie. Nie sme ekonomika, ktorá môže niečo získať z toho, že zostaneme separovaní, aby sme z toho vyťažili nejaké výhody. Sme spracovateľská ekonomika, ktorá musí polotovary priviezť, spracovať a vyviezť. Potrebujeme teda euro, ktoré pomôže obchodu.
To, že ceny budú v eurách, ešte neznamená, že to budú nemecké ceny, ako sa strašila verejnosť pred referendom o vstupe do EÚ. Vnútorné ceny a vnútorné mzdy sa budú vyvíjať v interakcii, neskončia v nejakej inflačnej špirále. Aj keď nie som profesionálny ekonóm a nemusím mať stopercentnú pravdu, nazdávam sa, že keď je koruna naviazaná na euro a sleduje jeho vývoj, je podružné, či ako mena figuruje koruna, ktorá kopíruje euro, alebo priamo euro. Zo včasného zavedenia eura vidím viac výhod ako nevýhod.

Ľubomír Kollárik, konateľ a spoločník spoločnosti Alliant:

Od zavedenia eura očakávam celkové zdraženie domácich vstupov a pevné nadviazanie sa na hospodárske dianie v eurozóne, ktoré však nemusí byť vždy z hľadiska SR optimálne. Podľa môjho názoru je eurozóna príliš socialistická a kým si tento problém nevyrieši, bude zaostávať za USA i ostatným svetom. Tieto nepriaznivé dosahy by však mohol vykompenzovať celkový pozitívny vplyv, vyplývajúci zo vstupu Slovenska do EÚ, hlavne z hľadiska prítoku investícií.
Zavedenie eura ďalej odstráni menové riziko, zníži finančné náklady, zlacnie úvery a zjednoduší prístup na kapitálové trhy. Nepochybne bude celkovo pozitívne. Je však potrebné, aby sa čas do jeho zavedenia maximálne využil v prospech SR. A ak by možný zisk z tohto prechodného obdobia bol väčší ako momentálny prínos eura, mal by sa prípadne aj predĺžiť. Mám na mysli aj dosah tohto kroku na obyvateľstvo.
Rozhodne je potrebná podrobná analýza, trvalé vyhodnocovanie zmien a v závislosti od toho aj prispôsobovanie potrebných krokov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:13