StoryEditor

Nemecko opäť pod tlakom EK

10.02.2003, 23:00

Do nemeckej politickej agendy pribudlo ďalšie varovanie od Európskej komisie (EK) -- komisár pre menové záležitosti Pedro Solbes totiž v rozhovore pre Bild am Sonntag zdôraznil, že Nemecko vzhľadom na narastajúcu vnútornú politickú opozíciu a ekonomické neistoty zapríčinené irackou krízou, neplní dosť razantne úlohy, ktoré sú spojené so znížením rozpočtového deficitu.
P. Solbes dodal, že vláda Gerharda Schrödera musí splniť svoj januárový sľub a znížiť rozpočtový deficit v roku 2003 minimálne o 1 %.
Toto posolstvo sa jednoznačne hodnotí vo včerajších prvých komentároch ako "ďalšie varovanie" nemeckému kabinetu, ktorý zápasí s ekonomickou stagnáciou a snaží sa presadiť nepopulárne zvýšenie daní.
Solbesove poznámky sú však zamerané aj proti opozičným kresťanským demokratom, ktorí by mohli využiť svoju kontrolu hornej komory parlamentu na blokovanie pokusov znížiť rozpočtový schodok.
Viem, že táto úloha je politicky komplikovaná a ekonomické reformy nebudú v terajšej klíme jednoduché, no na druhej strane ich realizácia nie je nemožná, uviedol doslova Solbes.
Počas minulého roka Nemecko prekročilo 3-percentný limit rozpočtového deficitu, ktorý stanovuje Pakt stability a rastu, pričom EK dôrazne žiada, aby došlo k náprave vzniknutej situácie. Komisár Solbes celkom jednoznačne utlmil aj náznaky, podľa ktorých by následky prípadného dlhodobejšieho konfliktu v Iraku mohli viesť k uvoľneniu princípov Paktu stability. Očakáva sa, že o ekonomických aspektoch irackej krízy sa bude koncom tohto mesiaca rokovať v rámci summitu G7. Podľa oficiálnych zdrojov Európskej únie (EÚ) sa však v súvislosti s Irakom neuvažuje o spustení "novej vlny" vládnych výdavkov.
Trojpercentný limit rozpočtového deficitu prekročilo nielen Nemecko, ale aj Portugalsko, pričom sa očakáva, že k tejto dvojici pribudne tiež Francúzsko, ktoré o niekoľko dní uverejní údaje o schodku svojho rozpočtu. Francúzska vláda už avizovala, že tento ukazovateľ dosiahne hodnotu 2,9 až 3 % z HDP. Bruselské orgány EÚ deklarovali, že v prípade prekročenia tejto úrovne začnú disciplinárne konanie proti Francúzsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 19:03