StoryEditor

Padla posledná prekážka pre Eon

03.02.2003, 23:00

Boj energetického koncernu Eon o prevzatie plynárenskej spoločnosti Ruhrgas sa blíži k svojmu záveru. V piatok totiž padla aj posledná prekážka, ktorá stála firme Eon v ceste k plánovanej akvizícii za 10 mld. eur, keď firmy, ktoré s ňou nesúhlasili, svoje námietky stiahli krátko pred vypršaním posledných hodín pre dohodu.
Ako uviedli britské Financial Times s odvolaním sa na informácie nemeckého ministerstva hospodárstva, oponenti svoje námietky stiahli, keď sa s firmou Eon dohodli na komerčnej báze vrátane lepšieho prístupu konkurencie do svojej siete plynovodov a výmeny akcií. Dohoda v celkovej hodnote 10,4 mld. eur (11,3 mld. USD), ktorá je základom stratégie Eon stať sa vedúcim hráčom na európskom trhu so zemným plynom a s elektrickou energiou, visela vo vzduchoprázdne niekoľko týždňov po tom, ako proti nej vystúpilo deväť energetických firiem. Tie akvizíciu začali odmietať, keď ministerstvo hospodárstva dalo plánom Eon zelenú napriek predchádzajúcemu nesúhlasu kartelového úradu. Eon preto začal rokovať s deviatimi spoločnosťami, aby docielil mimosúdnu dohodu a nebol nútený čakať ďalšie mesiace na rozhodnutie súdov.
Dohoda umožňuje aj realizáciu ďalších, s akvizíciou súvisiacich transakcií. Eon napr. odpredá časť svojho podielu v chemickej spoločnosti Degussa banskej firme RAG, za čo zasa získa 18-percentný podiel firmy RAG v Ruhrgase. Keďže sa Eon stihol dohodnúť do vypršania stanovenej lehoty (31. január), vyhol sa predloženiu novej ponuky, ale už za nižšiu cenu. Na základe dohôd z piatka s EnBW a Saalfeld Group firma Eon odkúpi podiel v Concord Power, ktorá plánuje postaviť novú elektráreň na systéme paroplynového cyklu. Medzi oponentov akvizície Ruhrgasu patrili napr. spoločnosti EnBW, Ampere, Stadtwerke Aachen, Stadtwerke Rosenheim či Trianel. Vzájomné dohody dosiahli hodnotu 90 mil. eur. Podľa analytikov mimosúdne dohody budú stáť Eon "pekné milióny", stále sú však lacnejšou záležitosťou než súdny spor, ktorý by sa, navyše, mohol skončiť tým, že Eon by za svoj podiel v Degusse získal nepomerne menej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:19